Foto: TT/montage

Iskallt i USA – varmt här

Uppdaterad
Publicerad

När det är kallt och snöigt i USA, blir det varmt i norra Europa. Allt har att göra med luftströmmar över Atlanten och med det väder som är nu kan den milda vintern mycket väl vara länge.

Det är kallt i USA, kallt och snöigt. Under några dagar har det fallit lika mycket snö i Buffalo som under ett helt år.

Mer snö är att vänta, det har redan fallit en meter snö och det väntas åtmistone ytterligare dryga halvmetern inom några dagar. Samtidigt har mellersta och södra Sverige haft en ovanligt mörk och mild november och det finns ett samband.

”Vädret låser sig”

Enligt Sveriges televisions meteorolog, Nitzan Cohen, är det luftströmmar över Atlanten som påverkar vädret.

– Det kan vara så att beroende luftströmmar över Atlanten kan det vara så att ett kallt högtryck låser sig och knuffar bort mild luft, säger Nitzan Cohen.

Det var vad som hände vintrarna 2010 och 2011, då det var ovanligt kallt och snöigt här men milt på andra sidan Atlanten. Eller som den gångna sommaren med väldigt höga temperaturer.

Vädret har förändrats

Vissa forskare menar att vädret har förändrats. Det handlar främst om jetströmmarna, de starka vindar som finns högt upp i atmosfären.

De har en nära koppling till vädersystemet och amerikanska forskare menar att i och med att temperaturen på jorden höjs blir skillnaderna mellan varmt och kallt mindre, det påverkar jetströmmarna som i sin tur påverkat vädret. Ren praktiskt betyder det att en viss typ av väder kan ”parkera sig”, som det milda vädret under förra vintern eller den varma sommaren.

Kan ändra sig snabbt

Det är svårt att säga om vädret håller i sig.  – Typiskt för det här vädret är att det kan ändras väldigt snabbt, säger Nitzan Cohen. Det kan vara kallt ena dagen och slå om för att bli milt den andra.

Men som det ser ut nu verkar det inte komma någon kyla över norra Europa, inte på en längre tid, säger han.

– Under den närmaste tiden kommer det milda vädret att bestå, säger Nitzan Cohan.

Stora snöstormar i östra USA

Nordöstra USA har drabbats av några av världens värsta snöstormar. Här är några av dem:

  • Buffalo 1977: Hård kyla och kraftiga vindar ledde till 29 döda i västra New York och södra Ontario.
  • New England 1978: Tusentals människor som lämnat sina hem i klart väder på morgonen blev fast i snöstormen under eftermiddagen. Över 100 dog i Massachusetts och Rhode Island.
  • USA:s östkust 1993: ”Århundradets storm” drabbade 26 delstater och nära hälften av USA:s befolkning, och slog en mängd väderrekord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.