Foto: TT/Montage

Snö i norr – heta grader i söder

Uppdaterad
Publicerad

Höstvärmen håller sig kvar i södra Sverige ett tag till, så passa på att njuta innan kylan smyger sig på. Bor du i norra delarna av landet får du däremot förbereda dig på riktigt isande temperaturer. Helgen bjuder på stora kontraster i vädret.

Veckoslutet kan komma med många minus, i alla fall om du bor i norra Sverige. Det blir kallt både dag och natt, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Temperaturerna håller sig under nollstrecket, och kan under natten till lördagen röra sig ner mot minus femton grader i nordligaste norr.

– Samtidigt pressar mildluft på i söder. Det blir riktigt varma temperaturer där. För att man ska förstå hur varmt kan man säga såhär: Om det hade varit sommar nu så hade vi haft omkring 26-27 grader, säger Nitzan Cohen.

Goda nyheter i söder

Men ropa inte hej riktigt än. Några sommartemperaturer blir det inte tal om, bland annat på grund av att solen inte står tillräckligt högt den här tiden på året. Men sydligaste Sverige kan få upp till 16 grader i helgen.

Och kanske ännu en god nyhet. Solen kan i bästa fall titta fram under molntäcket i sydvästra Skåne, Halland – till och med Västkusten.

– Det vore ju trevligt eftersom de haft så mycket regn, säger SVT:s meteorolog.

Regn och snö

Hetluften, som markeras mörkt röd på SMHI:s karta över temperaturer, kommer ända från Afrika och drar in över Skandinavien. Men värmen drar även med sig problem.

– I kontrasten mellan värmen och kylan kommer en del regn över mellersta och södra Sverige, och snö i norr – från norra Värmland och uppåt, säger Nitzan Cohen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.