Klart med nytt industriavtal

Uppdaterad
Publicerad

I dag slöts ett avtal för en halv miljon anställda inom industrin.

Löneökningarna blir 6,8 procent på tre år, enligt Teknikföretagen. Det är 0,2 procent mer än det bud som facken tidigare hade avvisat.

De opartiska ordförandena (Opo) hade begärt ett svar till klockan tio, men beskedet drog ut på tiden och kom först strax efter 12.45.

Avtalet innebär alltså löneökningar på 6,8 procent på tre år men  innefattar även avsättningar till deltidspension, enligt Teknikföretagen. Det sista året i det treåriga avtalet är uppsägningsbart

Arbetsgivarna har fått igenom en del av sina krav i fråga om övertidsregler och flexibilitet vid förläggning av arbetstiden.

Fick 0,2 procent till

I söndags sade arbetsgivarna ja men facken nej till ett bud på totalt 6,6 procent över tre år, varav 6 procent i löneökningar. Facken tyckte att nivån var för låg.

De som skrivit på avtalet är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

Avtalet ger för IF Metall på det största avtalsområdet, teknikavtalet, 1.550 kronor mer i månaden under de tre åren, räknat på en snittlön på 25.000 kronor. På det sämst betalda området, tekoavtalet, blir det påslag på totalt 1.587 kronor mer i månaden i snitt, enligt facket.

Facken har också fått gehör för sitt krav på extra föräldraförsäkring, som innebär att arbetsgivaren till viss del fyller upp med extra pengar i sex månader.

För tjänstemannaförbundet Unionen ingår individgarantier, det vill säga minsta möjliga löneökning för alla, på 780 kronor i månaden under de tre åren. Lägstalönerna höjs med 6,3 procent under perioden.

Överenskommelser i industrin brukar vara vägledande för nivån för andra avtal på arbetsmarknaden.

Klart även för Livs

Även LO-facket Livs har sagt ja till avtalet med sin motpart Livsmedelsföretagen, ett avtal som berör ungefär 30.000 anställda.

Enligt Livs har förbundet fått med sitt viktiga krav på krontalspåslag för dem som tjänar under 25.000 kronor i månaden.

”Första året ökas lönerna med 2:87 kronor/timme, det andra året med 2:93 kronor och sista året med 3:44 kronor/timme. Avtalets minimilöner höjs med samma belopp, vilket är en annan viktig del i LO-samordningen”, skriver Livs ordförande Hans-Olof Nilsson i ett pressmeddelande.

Även sågverksavtalet med flera mindre avtal är klara, som också ger 6,8 procent på tre år, enligt LO-facket GS. Dessa avtal berör cirka 35 000 medlemmar.

Avtalet

  • Industriavtalet ger 6,8 procent på tre år och löper från den 1 april 2013 till den 31 mars 2016. Det tredje året är uppsägningsbart.
  • 6,3 procent av avtalsvärdet går till löneökningar, resten är avsättningar för deltidspensioner.
  • Avtalet ger för IF Metalls största avtalsområdet, teknikavtalet, 1 550 kronor mer i månaden under de tre åren, med en snittlön på 25 000 kronor. På det sämst betalda området, tekoavtalet, blir påslaget 1 587 kronor mer i månaden i snitt.
  • För Unionen ingår individgarantier. Lägstalönerna höjs med 6,3 procent.
  • Arbetsgivarna har fått igenom vissa krav om övertidsregler och flexibilitet vid förläggning av arbetstiden.
  • Facken har fått gehör för extra föräldraförsäkring. Arbetsgivaren fyller till viss del upp med extra pengar i sex månader.

Källa: Facken och arbetsgivarna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.