Foto: SVT/Scanpix

”Jag spelade bort upp till 100.000 i månaden”

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionens rapport menar att det är oklart vem som har ansvar för att erbjuda behandling till spelberoende. SVT Nyheter träffade Johan, han är en av få personer i Sverige som får behandling på ett hem för spelmissbrukare.

En del av rapporten som Riksrevisionen gick ut med i dag riktar kritik mot att endast 50 av Sveriges kommuner erbjuder behandling mot beroendet. Det är heller inte tydligt om det är staten eller kommunerna som har ansvaret i frågan om att erbjuda behandling.

”Var bara ångest”

Johan är i 45-års åldern och började spela på trav som 15-åring. Några år senare tog spelmissbruket fart och när det var som värst kunde han spela bort upp emot 100 tusen kronor i månaden på sportspel.

Spelberoende

–Till slut kunde jag stå och spela på vattenpolo i Indien, som jag egentligen inte hade någon aning om. Det var spel dygnet runt och nätterna var bara ångest för att jag visste att jag gjorde fel, säger han till SVT Nyheter.

För att finansiera sitt missbruk var Johan tvungen att ta flera lån, som han betalar av än i dag. Trots sitt spelmissbruk lyckades han gå till jobbet, men i huvudet var det alltid bara spel. För att klara av ångesten dränkte han ofta känslorna i alkohol.

Sökte hjälp

En dag fick Johan nog, han bestämde sig för att ringa sina nära och kära och berätta om sitt missbruk.

–Efter det ringde jag ett behandlingshem jag hittat på nätet, de sa till mig att komma in direkt. Jag blev inlagd dagen efter.

Nu har Johan behandlats i 11 veckor och är på väg mot ett tillfrisknande. Han poängterar vikten av att hjälpa personer med ett spelberoende, innan de hamnar för djupt ner i sitt missbruk.

–Som det är nu ökar man marknadsföringen av spel och då blir det ännu viktigare att staten erbjuder behandling. Man kan inte sluta själv, det är omöjligt. Vård till alla, det är ett måste!

Fotnot: Johan är ett fingerat namn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet