Foto: TT

Jakt på stöldgods kan försvåras av slopad lag

Uppdaterad
Publicerad

Polisens möjligheter att hitta tjuvar – och deras stöldgods – kan nu kraftigt försämras enligt polisen som spanar efter stulet gods. En ny utredning till regeringen föreslår att lagen om handel med begagnade varor upphävs, vilket gör att polisens tillsynsmöjligheter försvinner.

Kriminalinspektör Lars Alm, chef för godsspaningsroteln vid citypolisen i Stockholm, visar upp dagens hög med kvittokopior som butiker som handlar med begagnat skickat in. Något som lagen i dag kräver att handlarna ska göra.

– På det här kvittot finns en ring med ett namn och ett datum graverat. Vi gör kontroller mot anmälningssystemet och är det så att den som blivit bestulen har angivit den här gravyren så får vi ju träff och tar ringen och hör säljaren, säger Lars Alm, chef för citypolisens godsspaningsrotel.

Framförallt är det stulet guld och andra smycken som upptäcks här. Godsspaningen i Stockholm City har tack vare lagen inlett över 200 ärenden de senaste tre åren och hittat stöldgods för över sex miljoner kronor. Godsspaningen i Göteborg gjorde i fjol 126 beslag av stöldgods från pantbanker och begagnathandlare.

Dålig tillsyn på många håll

Men många andra polismyndigheter är sämre på att använda lagen. Bara vid hälften av polismyndigheterna sker ett mer eller mindre rutinmässigt tillsynsarbete och vid bara ett fåtal är tillsynen komplett enligt regeringens utredare som nu föreslår att lagen om handel med begagnade varor ska upphävas. Dessutom anser utredaren att lagen är dåligt anpassad till bland annat den växande internethandeln.

– Vi tycker att lagen är alldeles otidsenlig och den tillämpas ju inte heller av polisen annat än vid en del polismyndigheter, säger Annika Brickman, regeringens utredare.

Om lagen slopas hoppas Annika Brickman att polisen då ska kunna lägga mer resurser på spaning och brottsförebyggande arbete, men vid Stockholmspolisen är de som spanar efter stöldgodset starkt kritiska. Polismyndigheten i Stockholms län bedömer att lagen om handel med begagnade varor är lika viktig för att klara upp brott som tekniska brottsplatsundersökningar vid bostadsinbrott.

– Man tar bort ett väldigt effektivt verktyg från oss när det gäller att uppdaga åldringsbrott och andra tillgreppsbrott på ett ganska enkelt sätt, säger Lars Alm, chef för citypolisens godsspaningsrotel.

Kontroller tas bort

Om lagen upphävs kommer polisen inte att kunna göra oanmälda kontroller hos handlare om det inte finns konkreta misstankar om brott. Dessutom blir handlarna inte längre skyldiga att som i dag behålla exempelvis ett guldsmycke i 30 dagar innan det får säljas eller smältas ned. Men trots de konkreta resultaten som polisen i Stockholm och Göteborg hänvisar till tvivlar regeringens utredare på att lagen haft effekt.

– Vi tror ju inte att det är effektivt och jag tycker inte att det verkar som att man har diskuterat med andra polismyndigheter hur de arbetar och försökt jämföra vilket som är effektivast, säger Annika Brickman, regeringens utredare.

Menar du att de polismyndigheter som inte använder sig av tillsynsverksamheten gör något annat som är effektivt?

– Det vill jag verkligen förutsätta. Ja, det tror jag att de gör, säger Annika Brickman.

Utredningen ska nu behandlas av näringsdepartementet.

– Jag hade tänkt mig en förändring av lagen, men inte på det här dramatiska sättet. Man kunde tagit bort en del varugrupper men framförallt behållit guldhandeln, för det är ju den som är det mest intressanta när det gäller stöldgods, säger Lars Alm, chef för citypolisens godsspaningsrotel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.