Jätteavdelningar på förskolor mörkas

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals barn går på avdelningar med över 25 barn. Och riktiga jätte-avdelningar kan gömmas bort i statistiken, eftersom förskolorna använder nya ord för dem.

Barngruppernas storlek ökar, och enligt Skolverket har 3,6 procent av alla avdelningar 26 eller fler barn. Men egentligen finns det ännu fler jätteavdelningar, för många förskolor har börjat kalla dem saker som ”block” eller ”hemvist” istället för avdelningar, och då syns de inte i den officiella statistiken.

Berit Jirdén, förskolechef på förskolan Ängstugan i Spånga säger först att det finns tre avdelningar:

SVT granskar förskolan

– De här rummen är gjorda för tre grupper, för avdelningar, och har vi tre avdelningar här idag.

Sedan ändrar hon sig. Två av avdelningarna finns bara i teorin:

– Det är 34 femåringar, men de är uppdelade i två 17-grupper säger vi, så i praktiken så är de här barnen mixade och träffas över avdelningsgränserna, som finns i teorin, säger Berit Jirdén,

SVT har låtit opinionsföretaget Novus fråga barnskötare över hela landet hur många barn som faktiskt är på deras avdelningar, och storleken på barngrupperna varierar stort, visar vår kartläggning.

Bara 3 procent av alla avdelningar har 5-9 barn medan en majoritet av avdelningarna, 45 procent, har barngrupper med 15-19 barn.

Och i vår undersökning är det  så många som 13 procent av alla avdelningar som har 25 barn eller fler (fler än 25 barn). Och det finns faktiskt grupper med mer än 34 barn – det uppger 5 procent av barnskötarna. Det handlar om flera tusentals barn i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet