JB-koncernen går i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Först såldes skolorna, nu säljs vuxenutbildningen och imorgon lämnas konkursansökan in. Det här är slutet för JB-koncernen.

– Det är beklagligt att så många elever och lärare berörs, säger Anders Hultin, VD JB Education i ett uttalande på koncernens hemsida.

Fyra skolor läggs ner

I maj bekräftade JB Education att man skulle lägga ner sin grund- och gymnasieskoleverksamhet i hela landet. Fyra grundskolor och 19 gymnasieskolor såldes till nya aktörer – fyra gymnasieskolor lades ner.

SVT granskar friskolor

– Det är beklämmande att höra hur koncernens VD i uttalanden om konkursen lyfter fram minskningen av gymnasieelevkullarna som anledning. Det har varit känt länge och något som koncernen borde ha kunnat bygga buffertar för, säger Mathias Åström, förhandlingschef vid Lärarförbundet till SVT Nyheter.

Nu kommer det slutgiltiga beskedet från koncernen: verksamheter inom vuxenutbildning kommer att säljas. Därmed avvecklas hela JB:s verksamhet inom skolan. Imorgon bitti lämnas en ansökan om konkurs in till tingsrätten.

”Ändå lättad”

Med konkursansökan kommer de anställda att få tillgång till statlig lönegaranti, men många har oroats över situationen för elever när skolorna antingen säljs eller läggs ner.

– Under rådande omständigheter är jag ändå lättad över att vi lyckats hitta lösningar för i stort sett alla elever, där dessutom mer än 9 av 10 elever kan gå kvar i sina nuvarande skolor, säger Anders Hultin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet