Johan Von Schreeb till vänster. Foto: TT

Så många insjuknar i ebola per vecka

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Claes JB Löfgren, som varit i Liberia och Johan von Schreeb, expert inom katastrofmedicin, chattade med SVT:s läsare och tittare. Här är frågorna och svaren:

Gustaf Lagö: God kväll herr Löfgren/Schreeb. Jag har skrivit till röda korset och andra organisationer. Jag vill hjälpa till på plats, men det verkar inte finnas sådana möjligheter. Har ni tips/råd på vem man kan vända sig till. Kan jobba med allt från logistik till gravgrupp. Ni får gärna skicka svar på min mail eller här. Vill bara hjälpa till på riktigt.

Claes JB Löfgren: Hej, jag föreslår Läkare utan gränser eller Röda Korset, båda gör mkt bra insatser i Liberia och Västafrika.

Ebolautbrott

Moderator: Hej och välkomna till chatten om ebola! SVT:s reporter Claes JB Löfgren, som varit i Liberia och rapporterat om arbetet där, och Johan Von Schreeb, expert inom katastrofmedicin, svarar på era frågor fram till 21.

Globetrotter: Vad är det som gör att vissa klarar sig bättre än andra när man väl har blivit smittad? Med andra ord vissa överlever men är det något som man göra själv för att öka oddsen för att överleva? Föda, vältränad, medicin eller är det slumpen som avgör?

Johan Von Schreeb: Vi reagerar alla olika på smittor. En del är mer motståndkraftiga än andra. Vad jag vet finns det inga tydliga studier på vad det är som avgör sjukdomsförlopp och utgång. Dock spelar mängden viruspartiklar man exponserats för och hur det skett.

Frida: Vad händer när man får EBOLA?

Johan Von Schreeb: Det är som att få svår influensa, alla kroppens organ drabbas vilket gör att risken att dö är hög.

Stina: Var du rädd för att bli smittad när du var i Liberia?

Claes JB Löfgren: Hej, ja första gången jag var där, men nu andra gången kändes  jag mig mindre rädd, vi tvättade oss i alkogel och försökte hålla avståndet en meter.

Sarah: Claes, kände man att det fanns något hopp för befolkningen? Kändes allt hopplöst?

Claes JB Löfgren: Hej Sarah, mitt intryck är att folk  visserligen var fattiga men att väldigt många också var starka och initiativrika. Folk är förstås rädda för ebolan men många har utvecklat handlingskraft och tagit initiativ utan nån hjälp från myndigheter eller andra organisationer. Men det är klart att en del är hårt drabbade, speciellt barn som blivit föräldralösa

Vincent: Hur drabbades folks liv av utbrottet i Monrovia? Undvek man t.ex. att skaka händer?

Claes JB Löfgren: Ja, det var en grudnregel, inga kroppskontakter, helst en meters avstånd. Svårt förstås i trängsel, men i vart fall inga handskakningar

Christel Johansson: Hej! Jag fundera på en sak! Vilken av sjukdomar har högst dödlig om för det Ebola elr Fågelinfluesan?

Johan Von Schreeb: Ebola har runt 70% dödlighet i denna epidemi. Fågelinfluensan Senaste utbrottet av fågelinfluensan2007  rapporterade WHO mellan 50-50% dödlighet

evamg: Vad händer om man som svensk blir smittad i Liberia?

Johan Von Schreeb: Det finnn en evakueringsplan till Sverige för de svenskar som insjuknat i Ebola.

Anna: Vill bara tacka för ett välgjort reportage. Så viktigt att det finns journalister som åker dit och rapporterar inte bara om ebolan utan om livssituationen i stort. 

Claes JB Löfgren: Glad över du tittade och gillade reportaget. Hoppas att det kan ge en annan och lite mera avspänd bild av människorna och situationen.

Rosa: finns det risk att resa till övriga Afrika. Tänker på Marocko speciellt då jag har släkt där nere. 

Johan Von Schreeb: I dagsläget är sjukdomen begränsad till fyra länder. Det finns inget som tyder på att det finns Ebola i andra länder. Jag rekomenderar dig att hålla kontroll av läget på WHOs hemsida

Ingalill Karlsson: Ett fantastiskt viktigt program! Hur tycker ni att jag o min familj bäst ska stödja arbetet i West Point? Vad finns det för kanaler?!

Claes JB Löfgren: Hej, om det gäller just West Point kan jag sätta dig i kontakt med Katie Meyler och Archie Gbassey. Annars är Läkare utan gränser och Röda Korset bra organisationer som gör fantastiska insatser i Liberia och Vsätafrika

Nicklas: Hur stor chans är det att ebolaspridningen sprider sig ända hit? Om den gör det kommer det bli ett stort utbrott? 

Johan Von Schreeb: Det kan vara så att vi kommer vårda Ebolasjuka som insjuknat i de drabbade länderna. Risken att det skulle bli någon smittspridning i Sverige anser jag vara obefintlig

Karin: Hej! På väg till Liberia troligtvis Monrovia. Ska jobba där, men inte som sjukvårdspersonal. Vad ska jag tänka på i det dagliga livet? 

Claes JB Löfgren: Hej, tror att Johan ska svara på det här också. Våra regler var enkla: ingen kroppskontakt, regelbunden tvått i klorerat vatten som finns överallt, regelbunden tvätt i alkogel som vi själva hade med och regelbunden kontroll av febern med egen feberscanner.

erica: kan vi i sverige få ebola?

Claes JB Löfgren: Enstaka perosner kan säkert komma hem med smittan men precis som tidigare i USA, Spanien och Norge är sjukdvården där som här så väl utvecklad att vi kan ta hand om enstaka patienter så att smittan inte sprids vidare.

Bianca: Hur lång tid måste ha gått från det att man insjuknat till man tar prov för ebolavirus för att man kan räkna med att ett negativt resultat är sant negativt? 

Johan Von Schreeb: När man tar proven avgörs av när man kommer till vård. Om man har symptom men testet är negativt för Ebola ska man ta om provet  efter något dygn för att  utesluta Ebola

erica: hur många har smittats av Ebola?

Johan Von Schreeb: Enligt officiella rapporter rör det sig om drygt 15 000 peroner. Sannolikt är det ”sanna” antalet smittade dubbelt så stort

J: Hej Johan och Claes! Jättebra dokumentär ikväll. Viktigt att vi fortfarande synliggör Ebola och dess konsekvenser. Men jag känner ändå att Ebola inte uppmärksammas lika mycket i media nu som för några veckor sedan. Finns det risker med det? Exempelvis att vi inte ger lika murket resurser till hjälporganisationer? 

Claes JB Löfgren: Hej, ja allt bistånd är ju beorende av uppmärksamhet i medierna och risken är förstås att bviljan att ge minskar och därmed möjligheterna att hjälpa. Epidemin tar lång tid att stoppa även sedan den minskat; problemet är ju att om smittan finns kvar epidemin kan flamma upp igen.

ken1: Hur uppstod ebola? var kommer den i från? intressant att veta .

Johan Von Schreeb: Det har nog funnits länge men beskrevs först 1976 i Kongo. Sjukdomen fick namnet från en flod där sjukdomen upptäcktes. Sannolikt kommer viruset från fladdrmöss som är bärare utan symptom

Aleksander Tomicic: Kuba har en stor grupp sjukpersonal på plats men det nämnas inte alls i sv. media , hur kan detta vara så?

Claes JB Löfgren: Det är sant. Vi får försöka förbättra oss. Det samma gäller kinseserna för övrigt.

erica: var finns ebolan som mest?

Claes JB Löfgren: I tre västafrikanska länder, Liberia mest och sedan Sierra Leone och  Guinea. Enstaka fall har kommit i Nigeria, Mali och ett i Senegal.

Kristina: Kan det bli lika illa i andra länder som i LIberia? Eller finns det bättre beredskap nu?

Claes JB Löfgren: Förlåt det var en fråga för Johan

Tina: Hur behandlar man ebola? 

Johan Von Schreeb: I dagsläget saknas behandling mot viuset. Istället koncentreras vården på att ge vätskebehandling och att behandla symptom som värk

erica: har läst att någon i Stockholm blivit smittad av Ebola är det sant eller har jag läst fel?

Johan Von Schreeb: Det finns inga rapporterade fall av Ebola i Stockholm

Jörgen, Käringön: Vad är det som driver dig dig i dessa farligheter. Är Ebola farligt, minns själv ”roca gel” ”akrylamier” och att klockorna skulle stanna år två tusen. Är det någon skillnad?

Claes JB Löfgren: Tjena Jörgen, ingen vill dö, inte jag heller, utan det är en riskbedömning. Smittan sprids typiskt nog i hemmen mellan anhöriga, på klinikerna och i hanteringen av dödaa kroppar. De utlänningar som smittats har så gott som alla arbetat inom sjukvården med ebolapatienter. Journalisten som smittades hade också arbetat som biståndsarbetare,

Hans Lindqvist: Tack för ett viktigt program. Har jobbat i Liberia i nära 20 år, bl.a. under inbördeskriget. Har daglig kontakt med vänner i Monrovia. Vänner har dött. Precis som du beundrar jag de anonyma hjältarna. En liten fråga: När gjordes reportaget? 

Claes JB Löfgren: Vi kom hem den 28e oktober,det spelades in under tio dagar

Cicci: Det pratas mycket om hur viktigt säkerheten kring sjukvårdarnas kläder är. Man ser ofta på tv att sjukvårdarna hjälps åt att klä på sig utrustningen, men jag har inte riktigt förstått om dom får samma hjälp när dom klär av sig dräkterna. På en del nyhetsinslag verkar det som om det var ett moment sjukvårdarna måste klara av själva, en och en? Stämmer det? Är det inte lika viktigt att man får hjälp när man klär av sig säkerhetskläderna som när man tar på dom? 

Johan Von Schreeb: Att se till att skyddsutrutning är heltäckande är viktigt och nödvändigt. Därför hjälps man åt vid påklädning. Vid avklädning får man hjälp med att klä av sig genom att en person ger order i vilken ordning kläderna ska tas av. Samtididgt sprayas klorlösning regelbundet. Det är sträng disciplin som råder

Angela: I programmet visades det att de dödas kroppar kremerades, är det så att ebolavirus inte överlever en viss temperatur? 

Claes JB Löfgren: Viruset dör i kremeringen. Däremot överlever viruset så länge det finns en värd, en vätska, därför är döda kroppar smittsamma tills de börjar förmultna vilket tar upp till fem dagar.

Linda: Hur känner ni när ni kommer hem ifrån Liberia, blir ni fortfarande stigmatiserade? Vi har släktingar därifrån som vill komma hit på besök men är mer rädda för stigmatiseringen än själva smittan just nu...

Claes JB Löfgren: Hej, en viss skepsis har vi mött men inte alls i den omfattning som amerikanska sjuksköterskor och läkare drabbats av i USA.

Jolanta: Hur utvecklas epidemin just nu i de andra smittade länderna än Liberia? Finns det en risk att för stor andel av hjälpresurserna sätts in i Liberia, medan de andra länderna försummas?

Johan Von Schreeb: I dagsläget insjuknar runt 800 i veckan, allra flest fall är nu i Sierra Leone.så epidmin är nu värst där. Hjälpen koordineras mellan länderna så att den blir utifrån behov

Lena: Finns det någon NGO som stöttar Archie och de andra frivilligarbetarna? Deras arbete verkar ju vara oerhört värdefullt.

Claes JB Löfgren: Den enda som stöttar Archie är Katie som ju har en egen organisation i USA. Men behoven är större än resuserna. Framför allt att ta hand om de barn som förlorat sina föräldrar.

Jolanta: Vilka är samtliga länder där man vet att det förekommit ebola-fall under innevarande epidemi? Är Nigeria det enda landet av dessa som hittills friskförklarats?

Johan Von Schreeb: Människor har insjuknat i USA, Spanien, Mali, Sierra Leone, Guinea, Liberia, Senegal och Nigeria. De två första och sista är länder där man fått stopp på spridningen

Karin: Vad jag förstår så har det varit ett bekymret att övrig sjukvård inte fungerar. Andra sjukdomar som malaria skördar många offer. Hur är det med det? Tack också för bra reportage ! 

Claes JB Löfgren: Det är ett stort problem och även om ingen, såvitt jag vet, räknat på hur många som dött i malaria, och andr asjukdomar som under  nromala omständigheter kunde ha botats, är alla över ens om att det är ett stort problem.

Vincent: Jag har bott i Mali och vet hur dålig deras infrastruktur och sjukvård är. Hur stor tror ni risken är att det sprider sig likartat där som i de 3 andra länderna?

Johan Von Schreeb: Riskerna för spridning är  mindre än i de redan drabbade länderna, framförallt för att man nu är beredd. Man har redan isolerat sjukhus och sjukvården är medveten om Ebola, ngt man inte var i de tre väst Afrikanska länderna

BG: Hur går det med alla rykten om vaccin mot ebola, finns det något som funkar?

Claes JB Löfgren: Det här bortde Johan svara på, men det är minst två stpra läkemedelsbolag som nu arbetar intensivt på att få fram ett vaccin, Wellcome och Glaxo Klein Smith. Företagen har också fått stöd från bland annat EU och CDC, amerikanska smittskyddsmyndigheten, så enligt vissa uppgifter ska ett vaccin kunna vara framme inom det närmaste året.

Andreas Drufva: Johan: Varför finns det inget vaccin mot E bola? Sjukdomen har ju varit känd sedan 1978? Är det möjligt att få fram ett vaccin och finns det i så fall pengar att vaccinera befolkningen i drabbade länder?

Johan Von Schreeb: Det finns flera ”goda kandidater” till vaccin som redan testats. Problemet att det finns få doer och att säkerheten för vaccinet måste fastställas. Att det har tagit så lång tid kan man bara spekulera om. Men att det är en sjukdom som hitills bara drabbat fattiga länder är säker en bidragande orsak

erica: eftersom ni varit i leberia och kommit hem var inte eran ^familj^ rädda för att ni blivit smittade?

Claes JB Löfgren: Ingen i min familj var orolig borsett från min brors flickvän som ringde sjukvårdsupplysningen. Men vi löste det. Ingen som inte är sjuk och har visat symptom smittar, och när hon fick det klart för sig blev hon lugn.

chris: Är man 100%-igt immun från Ebola om man överlevt smittat en gång? Även om viruset skulle mutera och bli luftburet?

Johan Von Schreeb: Jag är varken expert på immunologi eller virus. Men enligt den information jag har tillgång till så finns det ingen risk att viruset skulle mutera och bli luftburet. Efter Ebola blir man immun.

erica: var det många som var smittade? var inte ni rädda att bli smittade?

Claes JB Löfgren: Antalet smittade också i de värst drabbad eländerna är få i förhållande till befolkningen, i Liberia run 0,1 till 0,15 procent av befolkningen. Så risken att bli smittad bara genom att gå på en gata finns inte. Smittan är inte luftburen och för att få viruset krävs nära kroppskontakt

Jea: Hej Johan! Vill bara skriva och säga att jag tycker att du och dina kollegor inom Läkare utan gränser gör ett fantastiskt bra jobb! Jag har intresserat försökt hänga med i vad som publiceras i media. Du har på ett bra sätt lyckats förklara för oss om Ebola. Hur kan jag/ vi här hemma hjälpa till på bästa sätt? Är det genom att fortsätt ge bidrag som vi redan nu gör till Läkare utan gränser eller finns det andra sätt? Tack! Mvh en före detta student på Global Health Karolinska Institutet

Johan Von Schreeb: tack för uppmuntrande ord! Alla kan bidra på sitt sätt, ett stöd till MSF är alltid välkommet. Man kan dessutom, genom att engagera sig i olika organisationer med verksamhet i det drabbade länderna ge sitt stöd

Gustaf Lagö: Finns och behövs det människor från resten av världen som behövs på plats, som inte är medicinskt utbildade/kunniga? Eller skulle sådana ses som rena resursförbrukare? 

Johan Von Schreeb: Det är en stor utmaning att arbeta under knappa förhållanden. Det krävs både kunskap och erfarenhet samt ett definierat uppdrag som löses tillsammans med kollegor i de drabbade länderna. Att utan en tydlig roll resa till det drabbade området för att hjälpa till är farligt

A: Vad gör man för att hindra ebolaspridning nu?

Claes JB Löfgren: Först hitta och isolera smittade, sedan spåra de kontakter de haft, sedan ta hand om de som dött eller som man misstänkt i ebola, och det på ett säkert sätt; andra saker är upplysning, ge skyddskläder till familjer som riskerar drabbas av ebola och också hjälpa de familjer som inte får mat eller kan leva ett normalt liv på grund av att ebolan stoppat ekonomisk aktivitet.

Moderator: Vi tar nu och avslutar chatten! Tack för så många bra frågor och tack till Johan och Claes!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet