Foto: SVT

Jens Spendrup: ”Jag har blivit missuppfattad”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Spendrup anser att han har blivit missuppfattad när han i Ekots lördagsintervju sade att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor till företagens styrelser.

Det har stormat kring Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv, sedan han i Ekots lördagsintervju bland annat sade att det saknas kvinnor med kompetens till företagsstyrelser och att han ”absolut” är emot att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

Hans uttalanden väckte skarp kritik och många ifrågasatte om han kan sitta kvar som den högsta representanten för det svenska näringslivet. I Gomorron Sverige svarar han nu på kritiken.

– Jag har blivit missuppfattad och det är på grund av mig själv, jag uttryckte mig inte tillräckligt klart, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

”Brist på kvinnor med erfarenhet”

Han säger att han anser att det är viktigt med fler kvinnor i ledande positioner i näringslivet. Enligt Spendrup finns ”fler kompetenta kvinnor än män”, men samtidigt finns det en brist på kvinnor som har erfarenheter från chefspositioner i näringslivet.

– När de stora börsbolagen rekryterar så tittar de på chefer från de stora företagen, säger han.

Under de senaste 15 åren har antalet kvinnliga chefer fördubblats och i takt med att fler kvinnor får chefsjobb så breddas också basen, menar han.

Vill inte kalla sig feminist

Han medger även att det ”finns en risk” för att män väljer män när det ska rekryteras till de höga chefsposterna.

– Därför tycker jag att alla valberedningar ska bredda sitt sökande, säger han.

Spendrup har också fått kritik för att han i lördagsintervjun sade han att han inte vet vad feminism är.

– Det är klart jag att i grova drag vet vad det är. Men jag vill inte sätta etiketter på mig själv eller andra. För mig innebär feminism att alla människor, både män och kvinnor, ska ha samma möjligheter och rättigheter. Om det är definitionen så är vi överens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.