Åkesson utmanar Löfven på duell ”om han vågar”

Uppdaterad
Publicerad

Utmande Löfven i segertalet med orden ”du ska helt enkelt inte komma undan.”

Jimmie Åkesson omvaldes på lördagen som ordförande för Sverigedemokraterna av ombuden på landsdagarna i Västerås, utan motkandidater. Åkesson, 34, har lett partiet sedan 2005.

– Sverige förtjänar en verklig opposition, säger Åkesson i sitt segertal, bakom en talarpulpet där skylten med ”Vi älskar Sverige” just bytts ut mot en med texten ”Oppositionspartiet”.

SD-landsdagar

Han säger att det kanske är för enkelt att beskriva de sju övriga riksdagspartierna som likadana, men de är, hävdar SD-ledaren, egentligen inget mer än olika falanger i ett stort socialliberalt parti.

Poängterar EU-kritik

Och SD är också, enligt Åkesson, det enda verkligt EU-kritiska partiet i riksdagen.

– Vi är alternativet till den ansvarslösa invandringspolitik som de sju övriga står för, säger Åkesson och kräver en kraftig minskning av ”massinvandringen.”

SD är alternativet till blockpolitiken, vågmästaren, oppositionspartiet.

– Vår långsiktiga utmaning om att utmana om regeringsmakten är fullt realistisk, säger Åkesson och raljerar om att regeringen är så usel så att det verkar, men bara verkar, som om de rödgröna skulle vara ett bra alternativ.

Utmanar Löfven i talet

Jimmie Åkesson sade, med direkt adress S-ledaren Stefan Löfven, att SD snart ska dra igång en kampanj särskilt inriktad på ”vanliga löntagare” och traditionellt socialdemokratiskt dominerade LO-grupper.

– Vi kommer att besöka dina starkaste fästen, vi tänker besöka arbetsplatserna där dina väljare jobbar. Vi tänker visa att du och ditt parti svikit de idéer som en gång byggde folkhemmet, sade Åkesson, som också ägnade mycket kraft åt att kritisera det som Åkesson menar är Löfvens rödgröna regeringsalternativ.

– Om du vågar så möts vi i en duell om detta, du får gärna välja tid och plats. Du ska helt enkelt inte komma undan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet