Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Foto: TT

Johansson tror på ny budgetvända

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tror inte att det blir en omröstning om budgeten nästa vecka, om Sverigedemokraterna säger att de ska rösta på Alliansens budgetförslag.

På tisdag eftermiddag ska SD berätta hur de tänker rösta i riksdagens budgetomröstning den 3 december. Väljer de att rösta på Alliansens förslag faller regeringens budget och en regeringskris är ett faktum.

Ylva Johansson, på besök på MP:s kommundagar i Karlstad, tror att regeringen då väljer att skicka tillbaka sitt budgetförslag till finansutskottet i stället för att gå mot ett säkert nederlag i omröstningen.

Decemberöverenskommelsen

– Nu får vi se vad som händer, men det är en god gissning att det går tillbaka till utskottet, säger hon till TT.

– Och då blir frågan hur de borgerliga partierna ställer sig.

”SD spelar spel”

SD har sagt att det inte enbart är de olika budgetförslagens innehåll som avgör hur de kommer att rösta. I kalkylen ingår också att en regeringskris skulle kunna leda till regeringsombildning och att MP då lämnas utanför en ny regering. Det avfärdar Ylva Johansson.

– Jag tror att SD har en ganska livlig fantasi om sin egen makt och om hur riksdagen fungerar. Jag tycker att det är bedrövligt att se det spel som SD spelar nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet