En personbil körde in i mitträcket mellan Nyköping och Södertälje i jultrafiken 21 dec 2012 Ingen person kom till skada vid olyckan. Foto: TT

Jul- och nyårsafton minst farliga trafikdagarna

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär två miljoner svenskar ger sig ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Ny statistik som Rapport tagit del av visar att nästan 7.800 personer skadats eller omkommit i jul- och nyårstrafiken de senaste sex åren.

Nyårsafton och julafton är de minst farliga resdagarna under storhelgerna, med 32 respektive 35 omkomna och skadade de senaste sex åren.

– De är relativt få som reser just de här dagarna, då är man oftast redan framme där man ska fira, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

De farligaste dagarna har hittills varit den 21 och 22 december, alltså då många är på väg till firandet. Det visar ny statistik som Motormännen tagit fram, baserad på uppgifter från Trafikverket och Transportstyrelsen.

E4:an från Gävle farligaste

I statistiken har även de farligaste julvägarna klassats.

Gällande Europavägar är E4:an från Gävle och norrut allra farligast. Därefter följer E6:an vid Tanumshede, E10:an och Europaväg12.

– De här vägarna är högtrafikerade under jul- och nyår, och de saknar till stor del mötesseparering. Dessutom är hastigheten relativt hög, säger Erik Kjellin.

Bland Riksvägarna nämns 26:an från Kristinehamn, Riksväg 70 från Borlänge och 84:an från Hudiksvall, bägge de sistnämnda med sträckning till norska gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.