Foto: Scanpix

Bekräftat på presskonferensen: Svenskarna benådas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson benådas. Det kunde bekräftas på den nationella presskonferensen i Etiopien.

Under presskonferensen som hölls klockan 16 i Addis Abeba kunde SVT via tolk från Stockholm uppge att svenskarna beviljats benådning.

Därefter kom ett pressmeddelande från Etiopiska utrikesdepartementet som bekräftade uppgiften. Enligt pressmeddelandet hör Johan Persson och Martin Schibbye till de över 1.950 fångar som har benådats. De kommer att släppas vid en kommande ceremoni, skriver UD.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Svenskarna ska friges vid det etiopiska nyåret. Vilket infaller i morgon svensk tid.

”Regeringen har beviljat deras ansökan”

–Det finns två svenska journalister som är anklagade. De har samarbetat med en terroriströrelse rest in i landet olagligt. De har ansökt om benåndning och regeringen har beviljat deras ansökan. Beslutet ska verkställas vid årskiftet, sades på presskonferensen.

Presskonferensen hölls av Etiopiens justitieminister Berhan Hailu. SVT bevakade med hjälp av reportrarna Henrik Samuelsson och Johan Ripås samt fotografen Marco Nilsson bevakar på plats.

Med hjälp av tolk i Stockholm låter beskedet från justiteministern:

–De har bett om benådning. Det finns ingen anledning att de inte ska få det, sade han på den nationella presskonferensen. Vidare säger han:

–De är inte politiska fångar, utan de har begått brott. de är inte frihetsberövade för att de är politiker. De är ångerfulla och har bett om ursäkt.

Han betonade att beslutet gynnar folket och landet.

”Viktigaste är att det är vårt beslut”

–Det viktigaste är att det är vårt beslut, ingen annans.

Beslutet ska ha fattats den 12 juli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet