Oroligheterna i Husby sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

För andra natten i rad samlades ungdomar i Husby centrum för att kasta sten mot polisen. Tre bilar brändes upp och även en färdtjänstbuss ska ha stuckits i brand.

Polisen beskriver läget som ”social oro”, enligt SVT:s reporter Caroline Kernen på plats i Husby.

– Poliserna har på sig hjälmar och har kallat in förstärkning. Man har även möjlighet att kalla in flera, säger Caroline Kernen.

Stockholmsupplopp

Mellan 15-20 personer kastade sten mot polis och räddningstjänst och enligt polisens presstalesperson Diana Sundin ska många ha varit maskerade.

– Polisen försöker gripa folk men de springer åt alla håll och kanter, säger hon och tillägger att det kommer rapporter om att det är oroligt på flera håll i området.

– Alldeles nyligen hörde jag om ett ungdomsgäng som rörde sig i området och som precis anlagt en eld på en gångbro, berättar Diana Sundin.

Det brinner också ordentligt efter bilbränderna och röken ska inte vara bra att andas in, varnar Diana Sundin.

Tre personer i luvtröjor sågs springa från bilbränderna, enligt Björn Svensson, polisbefäl hos länskommunikationscentralen i Stockholm.

Kastade sten

– Vi måste åka dit och skydda räddningstjänsten när de släcker bränderna. De står uppe på gångbroar ovanför trafiken och kastar sten ned på vägen, säger han till SVT.

Polisen vill inte uppge hur många poliser man har på plats men uppgav att man vi 22-tiden hade läget under kontroll.

– Vi har tillräckligt många poliser på plats, säger Svensson.

Ingen uppges ha skadats.

Enligt Scanpix fotograf på plats ska flera smällar ha hörts i området, men polisen har ingen uppgift om några explosioner.

Megafonen tar inte avstånd

Rami Al-khamisi från ungdomsorganisationen Megafonen gästade Aktuellt i på måndagskvällen säger att våldet har stark koppling till händelsen där polisen sköt en 69-årig man till döds för en vecka sedan.

– Den här ilskan från ungdomarna är riktad mot polisen men också ett symtom på ett större samhällsproblem där vi har en generation av ungdomar som känner maktlöshet, hopplöshet inför framtiden och känner sig svikna av flera samhällsfunktioner, säger han.

Megafonen har tidigare arrangerat en fredlig demonstration utanför polishuset i Kista där man krävt en ursäkt till mannens familj och till de boende i Husby som känner sig osäkra. Men Rami Al-khamisi vill inte ta avstånd från våldet och upploppen utan uppmanar politikerna att lyssna på ungdomarna.

– De känner att om staten använt våld mot dem så känner de att det enda sättet är att använda våld tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet