Källa: Juholt avgår – pressträff på lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholt avgår i utbyte mot att Verkställande utskottet, VU, uttalar sitt förtroende för honom. Det är uppgörelsen mellan honom och VU, enligt TV4, vars uppgifter SVT har fått bekräftade.

Partisekreterare Carin Jämtin höll en korthuggen och mycket knapphändig presskonferens på fredagskvällen där hon deklarerade att Håkan Juholt har VU:s förtroende.

Juholt själv var inte med på presskonferensen för att understryka att han tar ny sats och fortsätter som partiledare. Det var han i oktober förra året när VU hade ett liknande möte.

Enigheten var inte total

Den här gången lämnade han hastigt partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm för att åka hem till Oskarshamn och vila, som Carin Jämtin beskrev det.

Det Jämtin inte berättade var att VU efter lång övertalning fått Juholt att gå med på att lämna sitt uppdrag för partiets skull.

Enigheten i VU var stor men inte total. Till att börja med vägrade Juholt att hörsamma VU:s krav. Han försökte till exempel beveka VU med att byta ut den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich mot någon annan i hopp om att själv kunna fortsätta som partiledare.

Pressträff under lördagen

Men till slut hittade VU och Juholt en gemensam formel för hans avgång: Juholt lovade att han lämna sin post i utbyte mot att VU uttalade sitt förtroende för honom.

Enligt överenskommelsen får Juholt själv bestämma tidpunkten för sin avgång. Därför är det oklart när han går. Men redan under lördagen kommer han att hålla en pressträff hemma i Oskarshamn.

Vad som händer om han skulle bryta överenskommelsen är oklart.

Margit Silberstein

margit.silberstein@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.