”Kan vara början på Rosornas krig”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ställde Stefan Löfven inför ett ultimatum om regeringsfrågan vid årets första maj. Det handlade om vinst i välfärden, en av Socialdemokraternas mest laddade frågor. Men det är inte omöjligt att Löfven välkomnar hårda bud från Sjöstedt.

Det hör inte till vanligheterna i politikens värld att dessföreträdare ställer ultimatum inför öppen ridå. Men Jonas Sjöstedt, som ägnadeen stor del av sitt första majtal åt vinster i välfärden och den förbudslinjesom Vänstern som enda riksdagsparti driver, löpte linan ut och lovade att detinte blir några välfärdsvinster om Vänsterpartiet finns med i en regering vidett eventuellt maktskifte.

Har hittills inte visat intresse

Fast den tilltänkte statsministern, Stefan Löfven, harhittills inte visat något intresse av att ha med Vänsterpartiet i en regeringoch nu kan han ha fått ett argument att stänga dörren för Vänstern vid enregeringsbildning. Löfven har ju varit väldigt tydlig med att han inte villförbjuda vinst i välfärden, något han också tog strid för vid partikongressen iapril.

1 maj 2013

När Mona Sahlin formerade sin rödgröna allians tvekade hontill en början att ha med Vänsterpartiet. Skälet hon angav var att Vänstern ochdåvarande partiledaren Lars Ohly vägrade att acceptera det finanspolitiskaramverket med utgiftstak och överskottsmål.

Hon tvingades senare bjuda in Vänsterpartiet mot sin egenövertygelse. Istället för ett finanspolitiskt ramverk har Löfven alltså fåttvinst i välfärden till sin hjälp om han vill hålla Vänsterpartiet utanför sinregering vid en valseger nästa år.

Kan bli rosornas krig

Visserligen sa Stefan Löfven solidaritet vid fler tillfälleni sitt tal i Malmö. Men det var som vanligt jobb och företagande som var hansröda tråd – inte a-kassa eller bidrag. Den sidan av myntet i den socialdemokratiskapolitiken stod LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för.

Hans lansering av ett jobbpaket på 70 miljarder och slopatöverskottsmål i de offentliga finanserna kan vara början på ett Rosornas krig,i vilket fall som helst sätter det igång en diskussion om vilken sorts politikSocialdemokraterna vill föra.

Stefan Löfven svarade LO-basen med vändande post att haninte tänker överge målet om ett överskott i finanserna under enkonjunkturcykel. Men det behöver inte vara skrivet i sten eftersom diskussionenom överskottsmålet har tagit fart och självaste Göran Persson, portalfigurenför målet om överskott, tycker att det har gjort sitt.

Nämnde inte föräldraförsäkringen

Även finansminister Anders Borg har uttalat sig i enriktning som pekar mot en något lättsammare inställning till överskottsmålet.

Precis som på partikongressen höll Stefan Löfven ettbrandtal för jämställdhet mellan män och kvinnor. Han sa att det är dags attgöra upp med ofrivillig deltid. Men det har flera av framträdandesocialdemokrater sagt före honom.

Han nämnde dock inget om föräldraförsäkringen ochpartikongressens kompromiss, som luddigt talar om en ökad kvotering iframtiden.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2013

Mer i ämnet