Kanelbullens dag har varit en enorm succé sedan den grundades av hembakningsrådet som drivs av sockerbolaget Nordic Sugar. Kardemummabullen på bilden har dock ingen egen dag. Foto: Christopher Gimling Shaftoe

Kanelbullens dag – en stor PR-succé

Uppdaterad
Publicerad

Dagen är en succé för de i bakningsindustrin som instiftade dagen för tretton år sedan.

I dag äts kanelbullar över hela landet. Det fikas på arbetsplatser, bakas på skolor och det säljs mjöl, socker och jäst i massor. Precis som det var tänkt.

Kanelbullens dag är nämligen en produkt av ett framgångsrikt PR-arbete från organisationen Hembakningsrådet.

Hembakningsrådet grundades 1959 av de svenska livsmedelsföretagen Jästbolaget, Kungsörnen, Margarinbolaget och Saltsjökvarn och efter en kort tid kom även Sockerbolaget med.

Skapades på 40-årsdag

När det var dags för hembakningsrådet att fira sin 40-årsdag beslutades att ge kanelbullen en egen dag. Det följdes av ett intensivt arbete för att informera om dagen.

–Man jobbade med att skicka ut recept och pressutskick. Vi informerade i skolor och höll kurser i kanelbullebakande, säger Birgit Nilsson Bergström, som är projektledare på hembakningsrådet.

Storsuccé

Och kampanjen har blivit en storsuccé för de producenter vars produkter finns i bullen eftersom det säljs mer ingredienser.

–Bagare har nytta av dagen, butiker har det, producenter har det och även skolor. Flera olika har nytta av dagen på olika sätt, säger Birgit Nilsson Bergström.

Förslag om surdegslimpans dag

I dag är det Nordic Sugar som är huvudintressent i Hembakningsrådet och kanelbullens dag har varit inskriven i almanackan i flera år. Men även om det var en lyckad kampanj så har inte Hembakningsrådet försökt att ge några fler bakverk dagar.

–Nej det är bara kanelbullen men vi har fått många förslag om nya dagar som knäckebrödets dag eller surdegslimpans dag, säger Birgit Nilsson Bergström.

Kan det vara så att Nordic sugar kanske inte är så intresserade av en surdegslimpans dag?

–Nej, säger hon skrattande och fortsätter, men tanken är inte bara att det ska vara en ren sockerorganisation även om Nordic sugar står för de löpande kostnaderna. Men socker är ju en bra ingrediens och viktig i kanelbullen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.