Katters riv- och bitsår kan ge allvarliga infektioner. Foto: TT/Privat

Katter sprider aggressiv bakterie

Uppdaterad
Publicerad

Så gott som alla katter bär på bakterien Pasteurella. Bakteriefloran i katternas munhåla består till 90 procent av denna aggressiva bakterie, som mycket snabbt kan utveckla infektion hos människor om katten rivs eller bits.

Barnmorskan Åsa Holstein blev riven av sin katt för tolv dagar sedan och blev så illa infekterad av den till synes ganska obetydliga rispan att hon måste opereras och läggas in på sjukhus för att hennes tumled inte skulle förstöras. Hon kommer troligen att bli återställd, men det kan ta flera veckor innan sjukgymnastiken får igång hennes skadade tumled igen.

Vartannat sår infekterat

Katter är mycket renliga djur och slickar ofta sina tassar. Eftersom bakteriestammen i munhålan huvudsakligen består av Pasteurellabakterier hamnar dessa också på klorna.

– Man ska vara medveten om att det finns en stor risk att bli infekterad om man rivs. Det sker i ungefär hälften av fallen. Därför ska man vara noga med att tvätta direkt efter man fått ett sår – även om det är aldrig så litet, säger veterinären Johan Beck-Friis.

Om du blivit riven eller biten – börja tvätta såret med tvål och vatten, och fortsätt sedan med att spola såret med vanlig koksaltlösning.

– Hudrisporna blir ofta djupa och trånga eftersom katter har vassa klor. Försök därför att hålla isär sårkanterna och tvätta ur ordentligt på djupet, det är det bästa. Man inte bara dutta på med lite koksaltlösning, utan man ska spola i ett antal minuter. Det är just den mekaniska urspolningen av sårhålan som gör att man minskar risken för infektion, säger Beck-Friis.

Värsta scenariot: Livshotande tillstånd

Att just sår efter katters klor så ofta infekteras beror på just det att risporna är både trånga och djupa. Kroppen försöker läka risporna genom att koaguleringen sluter tätt kring rispan.

Kvar blir då ett hålrum nere i huden som är syrefritt och 37 grader varmt – ett perfekt utrymme för bakterierna att växa i.

Och de växer snabbt. Efter ett par timmar är ofta infektionen i full gång.

– Det kan bli bölder, men infektionen kan också sprida sig utanför själva sårområdet. Rispor på handen kan leda till infektioner i leder och senor. Till och med själva benvävnaden kan angripas. Om inte behandling sätts in, kan i vissa fall senor och leder liksom smältas ner och förstöras av bakterierna. Värsta scenariot för en obehandlad infektion är att Pasteurellabakterierna går ut i blodbanan och orsakar blodförgiftning, ett livshotande tillstånd, säger Johan Beck-Friis.

”Man ska inte vara rädd för katter”

Johan Beck-Friis vill inte avråda folk från att ha katter, han menar att fördelarna uppväger nackdelarna. Han tonar dessutom ned infektionsrisken.

– Det finns ju andra situationer i livet där man kan få sårskador, till exempel om man får en rostig spik i foten. Därifrån till att man inte ska hantera spikar – det är ju ett långtgående resonemang.

Han menar dessutom att vi människor är värre smittkällor än katterna.

– Att vi själva hostar och tar på varandra är en betydligt större smittorisk. Så man ska inte vara rädd för katter på grund av smittorisken. Men man ska vara medveten om att hantera situationen rätt om man blir riven eller biten.

Om smärtan i ett sår inte har avtagit inom tre timmar bör man direkt uppsöka sjukvård, råder veterinären.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.