Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson från Kristdemokraterna i Agenda. Foto: SVT

”KD behöver en ny politik”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna har tappat röster tre val i rad. Partiledarkandidaterna Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor verkade i Agenda ganska eniga om vad som behövs för att vända trenden.

– Det krävs en ny politik och att vi vågar vara modiga, sade Acko Ankarberg Johansson.

Hon framhöll som exempel att KD strax före jul presenterade en ny integrations- och migrationspolitik.

Agenda

– Där var vi inte ängsliga längre, vi stod upp för vår politik och den var värdebaserad. Det där måste vi göra igen. Vara i debattens centrum, vara först på bollen och tala om att det här behöver vi göra i Sverige.

De båda kandidaterna verkade vara överens om det mesta av partiets förslag på området. Sedan fick de frågan om KD behöver gå mer åt höger.

– Kristdemokratin är svårfångad ibland men vi är mer höger än vänster, sade Acko Ankarberg. Hon nämnde rättspolitik som ett viktigt område där mer behöver göras.

– Det får framtiden utvisa, svarade Ebba Busch Thor på samma fråga och fortsatte:

– Jag vänder mig emot att vi i svensk politik ofta säger att jämställdhetsfrågor, klimat- och miljöfrågor skulle vara mer vänster och att försvars- och rättspolitik skulle vara mer höger.

Hon sade också att hennes ambition är att Kristdemokraterna blir den röst som alltid tar strid mot de politiska ovanifrånlösningarna.

– Vi ser tendenser nu hos våra allianskollegor inom föräldraledighetsfrågan, kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser till exempel.

Ebba Busch Thor vill också gärna att Kristdemokraterna ska gå fram med en egen budget, medan Acko Ankarberg betonade att det viktiga är att partiet lägger egna förslag som visar KD:s politik.

– När det gäller vårens budget vill jag först se vad regeringen lägger. Regeringen ska visa korten först. Så får vi som opposition fundera på vilken väg vi väljer. Vi kommer att se till att kristdemokratisk politik är synlig.

Se hela intervjun genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet