Kristdemokraterna vill att fler ska kunna göra avdrag för gåvor till välgörenhet. Här en arkivbild på Göran Hägglund från 2007. Foto: Scanpix

KD kräver generösare gåvoregler

Uppdaterad
Publicerad

Rätten att göra skatteavdrag för gåvor till ideella organisationer har haft viss men begränsad framgång. Nu kräver Kristdemokraterna att reglerna ska bli mer generösa.

Sedan 1 januari får privatpersoner göra skatteavdrag för gåvor som man skänker till vissa ideella organisationer. I dag är det totalt 43 organsiationer som godkänts av Skatteverket. Sveriges Television har varit i kontakt med de fem största och bedömningen från dem är att avdraget haft viss effekt, men att det inte handlar om särskilt mycket pengar.

– Det här året har effekten för vår del varit väldigt marginell. Vi måste aktivt be våra givare om mera pengar, snarare än att det kommit ett stort inflöde till oss. Vi har dock några givare som har gett oss lite större gåvor på grund av det här, säger Sara Brodahl, insamlingschef på Cancerfonden.

”Fler borde inkluderas”

Andra mindre bidragsmottagare som Plan Sverige säger sig ha fått in cirka tio miljoner kronor mer på grund av skatteavdraget. Men i samband med ett seminarium om avdragsrätten för gåvor på tisdag i nästa vecka kommer Kristdemokraterna att kräva att avdragsrätten ska bli mer generös för att få större effekt.

– Dels borde fler inkluderas. I dag är bara 43 godkända, det borde vara tusen. Amnesty borde vara med, Scouterna och många många fler. Det borde också ges möjlighet för företag att ge, precis som det är i princip alla europeiska länder, säger riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).

Finansdepartementet har under Anders Borgs ledning hittills varit kallsinnigt till avdraget, och man vill idag inte kommentera Kristdemokraternas förslag. Socialdemokraterna har sagt att man helt vill ta bort avdragsrätten.

De som skänker kan väl göra det ändå? Det har de ju gjort tidigare.

– Ja, men om man jämför med andra länder ligger vi under, säger Mikael Oscarsson. Och det är någonting som skattebetalare i andra europeiska länder har haft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.