Göran Hägglund, partiledare (KD) Foto: Scanpix

KD vill locka väljare från M

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren i mätningarna. Nu hoppas KD-ledaren på att kunna locka väljare från moderaterna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kan inte hoppas på mycket hjälp från KD med att locka rödgröna väljare till Alliansen.

-Alliansen behöver samla fler väljare av dem som röstar på S,V och MP. Det ska vi också göra, men för KD så handlar det om att i första hand vända sig till dem som ligger nära oss, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

KD ligger under fyraprocentsspärren till riksdagen i opinionsmätningarna och långt under 2010 år valresultat på 5,6 procent. Strategin är nu att tydligare fokusera på en målgrupp.

Locka M-väljare

I ett strategidokument som partistyrelsen antagit nämns att 250.000 väljare har KD som andrahandsval och av dem så är det hela 70 procent som har M i första hand.

Tanken är att förslag partiet driver inför valen 2014 framför allt ska uppskattas av den gruppen, och ”inte nödvändigtvis majoriteten av alla väljare”. Där står också att Kristdemokraterna ska sträva efter att bli respekterade, ”inte omtyckta av alla”.

-Vi ska tala till dem som ligger inom räckhåll för oss och strunta i dem som inte tycker som vi, säger Göran Hägglund.

Själv tror Hägglund att KD:s skolpolitik, till exempel med mer lärarledd skoltid, och den mer EU-kritiska linje han tog upp i sitt tal på partiets kommundagar i Helsingborg kan locka moderatväljare.

Usla opinionssiffror

Moderater som är missnöjda med att försvaret får för lite pengar skulle också kunna vara potentiella KD-väljare.

KD:s fokusområde ska fortfarande vara uppväxtvillkor för unga och barn, vilket omfattar familjepolitik och barnomsorg, skola, ungdomsarbetslöshet och ungdomskriminalitet.

Hägglund tror att bland annat strategin och partiets familjepolitik ska bädda för valframgång 2014, trots de usla opinionssiffrorna.

-Bilden bakom procentsatserna är betydligt mer lovande än vad man förleds att tro, påstod Hägglund inför KD:s kommunpolitiker i Helsingborg.

Göran Hägglund i Agenda

Socialminister Göran Hägglund intervjuas i SVT:s Agenda på söndag om pensionssystemet som ökar skillnaderna mellan pensionärernas och löntagarnas  inkomster.

Agenda sänds söndagen 27 januari kl 21.15 i SVT2.  Programmet kan även ses direkt på SVT Play eller i efterhand på Agendas webbsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.