Polisen om explosionen: Allt pekar mot en pojke

Uppdaterad
Publicerad

Efter explosionen på Kvarnbergsskolan i Huddinge i dag tog polisen in fyra pojkar till förhör. – Vi har samstämmiga uppgifter som pekar mot en ansvarig, säger Hesam Akbari informatör vid Södertörnspolisen.

Explosionen på Kvarnbergsskolan i Huddinge söder om Stockholm orsakades av en 50 centiliters PET-flaska med en okänd vätska i. Flaskan kom flygande från tredje våningen och landade på ett bord i skolans ljushall. En lärare plockade upp flaskan, som då exploderade, enligt vittnesuppgifter.

Fyra pojkar under 15 år togs på eftermiddagen in till förhör.

Explosion i Huddingeskola

– De hörs om allmänfarlig ödeläggelse och misshandel, säger Hesam Akbari, informatör vid Södertörnspolisen.

Vid 16.30 hade ett av förhören avslutats. Hesam Akbari, informatör vid Södertörnspolisen säger då att insamlade uppgifter pekar mot en person – en av dem som tagits in till förhör.

– Vi har samstämmiga uppgifter, bland annat från vittnen på plats. Vi har en person som pekats ut som den ansvarige, den som kastat flaskan i skolan. Men flera kan naturligtvis ha medverkat, säger Hesam Akbari.

En pekas ut

Enligt uppgifter till SVT har en elev medgett ansvar för explosionen. Det vill Hesam Akbari varken bekräfta eller förneka.

– Vi vill avvakta tills vi är helt klara med samtliga förhör, säger Hesam Akbari.

Åklagaren inledde under eftermiddagen en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och misshandel. Den inblandade pojken ska höras av polisen tillsammans med ett juridiskt ombud på fredag, uppger polisen.

– Det råder ingen tvekan om att den fjärde pojken är en inblandad huvudperson, säger Gabriella Åslund, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Vilket ämne som orsakat olyckan kan polisen ännu inte svara på, men det ska handla om någon typ av vätska.

Sex till sjukhus

14 personer skadades efter att ha fått vätskan över sig, sex har förts till sjukhus med frätskador, bland annat på händerna. De som skadades i explosionen fick sjukvårdshjälp på plats och sex personer fördes till sjukhus.

Enligt Per Hultman, insatsledaren på plats så handlar det inte om svåra skador.

– Det handlar om lätta skador. Om irritation på hud och händer och någon har fått något stänk i ansiktet. Det är inte värre än så.

Explosionen orsakade inte någon brand eller annan påverkan på skolbyggnaden. Polisens bombtekniker togs till platsen, då de även kan hantera kemiska ämnen.

På skolan går runt 600 grundskoleelever i årskurs 7-9. De evakuerades, bland annat till den närliggande Huddingehallen.

Strax efter klockan 14 hävde polisen avspärrningarna runt skolan och eleverna kunde återvända in i byggnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Huddingeskola

Mer i ämnet