Foto: Kent Ekeroth/TT

Kent Ekeroth hotar stämma DN

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Kent Ekeroth kräver närmare 70.000 kronor i ersättning från Dagens Nyheter för att de använt bilder från ”järnrörsfilmen” utan hans tillstånd.

Riksdagsmannen stödjer sig på upphovsrätten i sitt krav, och menar att Dagens Nyheter gjort intrång i hans upphovsrätt när de publicerade bilder i samband med den omtalade så kallade ”järnrörsskandalen”, skriver Dagens Nyheter på nätet.

– Jag vet inte varför han väljer att göra så här, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till SVT. Det blir ju bara mer uppmärksamhet kring ett aggressivt beteende från en ledande SD-politiker och det är ju intressant i sig, men det får stå för honom.

Dagens Nyheter ska ha publicerat tio olika bilder tagna från filmen i pappersupplagorna och ytterligare tre stycken i sin nätpublikation. Bilderna kommer från den film som Expressen kom över, som ska ha tagits med Kent Ekeroths mobiltelefon.

”Utebliven namngivelse”

Kent Ekeroth uppger att bilderna har publicerats utan hans medgivande och kräver nu 69.125 kronor i ersättning för otillåten användning, utebliven namngivelse och upphovsrättsligt intrång, enligt Dagens Nyheter.

– Upphovsrättslagen är solklar i det här fallet och jag är övertygad om att vi skulle få rätt i rätten, säger Staffan Teste till DN.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski bestrider kravet och svarar att man inte tänker betala.

– Vi har avvisat fakturan, säger Peter Wolodarski. Han har hotat att dra oss inför domstol och om han väljer att göra en rättsak av det hela så kommer vi att lägga fram argumenten i domstol. Vår bedömning är att i mycket speciella fall så går yttrandefriheten före upphovsrätten. I det här fallet hade SD själva förnekat händelsen och filmen ledde också till att flera fick avgå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.