Kinberg Batra: S har ansvar för judars situation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna majoriteten i Malmö har ett stort ansvar för judarnas utsatta situation i staden. Det menar moderatledaren Anna Kinberg Batra som i dag besökte synagogan i Malmö.

Sist Anna Kinberg Batra (M) besökte synagogan i Malmö var inför kippavandringen i augusti. Ett drygt halvår senare har terrordåden i Paris och Köpenhamn satt judarnas utsatta situation i blixtbelysning.

– Judarna i Malmö har upplevt problem under en längre tid. Nu har det blivit akut. Hat och extremism har många orsaker men politiken har ett ansvar både att stå upp för öppenheten och för att människor känner sig trygga där de bor, säger Anna Kinberg Batra.

”Ligger efter de andra storstäderma”

Hon lägger mycket av ansvaret på Malmös socialdemokratiska ledning.

– En orsak är att människor har svårt att etablera sig i samhället och få sitt första jobb när skolorna inte fungerar tillräckligt bra. Här har Malmö stora problem där den lokala ledningen har ett mycket stort ansvar.

Fler jobb och bättre skola, är det vad som ska få judarna att känna sig trygga i Malmö?

Vi får aldrig acceptera våld, där måste naturligtvis polis och säkerhetspolis kunna vidta de åtgärder som behövs. Men det är lokala politiker som har ansvar för skolorna, för den lokala ordningen och företagsklimatet. Här ligger Malmö efter de andra storstäderna och det måste bli bättre.

Enligt Anna Kinberg Batra handlar en stor del av lösningen om förbättrad integration.

– Det viktigaste vi kan göra för att förebygga våld är ju att fler får sitt första jobb och kan känna sig trygga.

Rabbin: ”Det finns ingen enkel lösning”

Församlingens rabbin Shneur Kesselman ler när han får höra om moderatledarens recept för att stävja hatbrotten mot judar.

– Det är inte lösningen. Det kan vara en liten del av lösningen men man får inte bort antisemitismen så. Antisemitismen beror inte på att man inte har ett jobb, säger han.

Vilken är då lösningen enligt dig?

– Det finns ingen enkel lösning. Det är ett stort och omfattande problem som handlar om en inbyggd antisemitism i många av de kulturer som många invandrare kommer ifrån.

Shneur Kesselman välkomnar att allt fler politiker nu på allvar uppmärksammar den utsatthet många judar i Malmö levt med under lång tid.

– Det är viktigt för vår grupp att se att våra politiker tar en tydlig position mot antisemitism och visar sitt aktiva stöd.

Kommunalråd avfärdar kritik

Antidiskrimineringskomunalråd Hanna Thomé (V) slår ifrån sig moderatledarens kritik.

– Hon känner inte till vad vi gör i Malmö. Vi jobbar hårt mot rasism och antisemitism i alla våra verksamheter. Till exempel så har vi en antirasistisk kraftsamling i våra skolor där vi samarbetar med svenska kommittén mot antisemitism och ungdom mot rasism. Inom kulturområdet jobbar vi för att göra Malmö till en öppen stad och vi har ett välutvecklat opinionsarbete. Sen samarbetar vi med polisen och olika organisationer kring frågor om trygghet, säkerhet och hatbrott.

Under sitt besök i synagogan flaggade Anna Kinberg Batra också för en satsning på tio miljoner till bättre skydd för utsatta trossamfund i kommande skuggbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.