default_caption

Polisen: ”Håll avstånden – folk är för sociala”

Uppdaterad
Publicerad

Intensivt snöande och hårda vindar kan ställa till med stora problem i jultrafiken, framför allt i Skåne. Polisen uppmanar folk att hålla avstånden i trafiken.

Polisen avrådde folk från att ge sig ut på vägarna i Skåne, en varning som även SVT:s meteorolog skrev under på.

– Måste man så måste man. Men då ska man försöka köra så tidigt som möjligt och framför allt inte ha bråttom, sade SVT:s meteorolog Elin Torstensson.

Jultrafiken

Mats Lanner, yttre befäl i nordvästra Skåne, varnade bilister för att köra för nära varandra i trafiken.

– Folk är alldeles för sociala i trafiken. När det blir tråkigt väder vill folk köra nära. Det är fel. Man ska vara lång ifrån varandra, sade Lanner till SVT Nyheter.

– Sikten är nere på 100-150 meter nu, och det kommer att bli ett bekymmer.

– Hastighetsbegränsningarna gäller inte i dag. Det är 20-30 under det som står på skylten som gäller, sade Mats Lanner.

Lugnt i Skåne vid lunchtid

Vid 15-tiden började snöfallet komma in över Malmöområdet. Trafikverket varnar för snödrev, främst på mindre vägar, men även på E22:an och riksvägarna 19 och 24.

– Det är inte speciellt mycket bilar ute, när jag tittar i min kamera. Det är en lugn trafikhelg hittills, sade Anders Brorsson, vägtrafikledare region Syd till SVT Nyheter.

Risk för underkylt regn

Snöandet fortsätter hela natten men väntas lugna ner sig och dra norrut under morgonen och förmiddagen på julafton, men regn och halka kan fortsätta ställa till problem på vägarna i södra Sverige.

– Det mildare vädret gör att det finns risk för underkylt regn på julaftons morgon. Och det är ju inte heller bra för jultrafiken, säger SVT:s meteorolog Elin Torstensson.

Under jul- och annandagen väntas plusgrader över södra Sverige, samtidigt som nya nederbördsområden är på väg in över Sverige, troligen som regn i södra Sverige.

Minus 40 grader i norr

Samtidigt är det riktigt kallt i norra Norrland, där det i Kvikkjokk i natt uppmättes säsongens lägsta temperatur: Minus 36,7 grader.

– Det är kallt och klart och ligger mellan -25 och -35 grader i norra Norrland. I natt kan det röra sig ner mot minus 40 grader. Så det kan ju också ställa till med problem, säger Elin Torstensson.

Så blir vädret där du bor – kolla in SVT:s vädersajt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jultrafiken

Mer i ämnet