”Klassa ebola som samhällsfarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen vill att regeringen ska klassa ebola som en samhällsfarlig sjukdom. Det skulle ge myndigheterna helt andra befogenheter för att bekämpa smittan.

Enligt Inger Andersson von Rosen vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet ska myndighetens begäran ses som en del av beredskapsarbetet, med anledning av ebolautbrottet i Västafrika.

Om Socialstyrelsen får som den vill får myndigheterna möjlighet att vidta ”extraordinära smittskyddsåtgärder”, som gränskontroll av resenärer, skriver Dagens Medicin.

Ebolautbrott

– Som det är nu, om det exempelvis kommer en misstänkt smittad person med ett flyg, kan vi inte hålla kvar medpassagerarna för att informera dem om sjukdomen och smittan. Men om sjukdomen höjs upp som samhällsfarlig är det karantänsbestämmelserna som slår in, säger Inger Andersson von Rosen till TT.

Kan hållas kvar

Bestämmelserna innebär att passagerarna kan hållas kvar.

– Men vi pratar inte om att tvinga människor att lämna blodprov eller sätta dem i karantän tre veckor i Dorotea eller något i den stilen.

Samhällsfarliga sjukdomar regleras i smittskyddslagen. I dag ingår ebola tillsammans med andra typer av blödarfeber i kategorin ”allmänfarliga sjukdomar”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet