Regeringens klimatarbete kritiseras ”Otydligt”

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen riktar i dag skarp kritik mot regeringen när det gäller Arktiska rådet. Det var oklart vilka frågor regeringen skulle driva, och klimatfrågan togs inte upp trots att regeringen själv pekat ut den som viktig.

Ett avtal om hur man ska städa upp efter en oljeolycka var det konkreta resultatet av det avslutande toppmötet för Arktiska rådet som hölls i Kiruna för två veckor sedan.

Men regeringen fick hård kritik för att inte driva på för ett stopp för oljeutvinning i norr. Nu kommer också Riksrevisionen med kritik mot regeringens två år som ordförande.

Ministermöte i Kiruna

Riksrevisionen anser att regeringen varit otydlig med vad den vill och vilka frågor den tänkt driva i Arktiska rådet. Ett exempel är klimatet.

Tog inte upp frågan om koldioxid

Trots att regeringen innan pekade ut frågan om långlivade klimatgaser som koldioxid som en av de viktigaste frågorna, så togs den ändå inte upp i rådet. Istället valde regeringen att ta upp kortlivade klimatgaser som till exempel sot.

– Vi värderar inte de politiska bedömningarna som görs, men vi ser att när det gäller genomförandet av arbetet i Arktiska rådet så har man inte varit tillräckligt tydlig när det gäller vad man vill och hur man arbetar med klimatfrågorna, säger riksrevisor Claes Norgren.

Vad spelar det för roll?

– Det handlar ytterst om vad riksdag och medborgare får för slags information om vad Arktiska rådet jobbar med och vilka resultat arbetet ger upphov till.

Oklart resultat

Riksrevisionen kritiserar även att regeringen inte har nåt sätt att omsätta rådets beslut och rekommendationer till handling i Sverige. Vilken myndighet som har ansvar är inte heller klart. Om arbetet i rådet har lett till något verkligt resultat är alltså oklart.

– Den investering som gjorts i Arktiska rådet kan få ett betydlig större utbyte om regeringen tydliggör hur man genomför de rekommendationer rådet kommer fram till.

Regeringen överdrev avtal

Riksdagen har inte heller informerats under det två år långa ordförandskapet. Det har bara skett en gång, bara några veckor innan ordförandeskapet avslutades.

Riskrevisionens kritiken gäller också det avtal om oljesanering, sjö-och flygräddning som framhölls som toppmötets konkreta framgång. Det är inte alls det skarpa dokument som regeringen ville ge sken av menar riksrevisionen.

Inte skyldiga att ställa upp

”Avtal från Arktiska rådet beskrivs av regeringen som juridiskt bindande, men gör inte medlemsstaterna skyldiga att hjälpa till”, skriver Riksrevisionen.

De åtta arktiska länderna är alltså inte skyldiga att ställa upp med resurser i händelse av en oljekatastrof. Avtalet innebär därför inte de krav på resurser som regeringen lyft fram, enligt Riksrevisionen.

– När det gäller frågan om man kommer att genomföra det man avtalat, där finns det fortfarande osäkerheter, säger riksrevisor Claes Norgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ministermöte i Kiruna

Mer i ämnet