Foto: TT

Knarksmuggling med post ska straffas hårdare

Publicerad

Det blir allt vanligare att narkotika beställs på nätet och kommer in i landet via posten, men det är inte alltid det ses som ett fullbordat smugglingsbrott. Domstolarna dömer olika, men nu vill riksåklagaren skärpa synen på knarksmugglingsbrotten.

Om man går igenom ”inget att deklarera”-gången på flygplatsen med narkotika på sig är det ett solklart fall av narkotikasmuggling, men är det också ett fullbordat brott om samma substans kommer i ett brev med posten och beslagtas innan det hinner fram till mottagaren?

Den frågan vill nu Riksåklagaren att Högsta domstolen ska avgöra, eftersom domstolarna hittills har dömt helt olika i fall där knark i postförsändelser stoppats i tullen.

– Ibland har man bedömt det som försök till narkotikasmuggling, och ibland har man bedömt det som ett fullbordat narkotikasmugglingsbrott. Därför menar Riksåklagaren att det vore av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen uttalar sig om när ett sånt här smugglingsbrott ska vara fullbordat, säger Hedvig Trost, byråchef på RÅ.

Beställde 100 ecstasytabletter på nätet

Smugglingsfallet som RÅ överklagat till HD handlar om en man som beställt 100 ecstasytabletter på nätet. Det dömdes först som narkotikabrott i tingsrätten, men efter överklagan bedömde hovrätten det som försök till narkotikabrott och mildrade därmed straffet från skyddstillsyn till villkorlig dom och böter.

Tullens beslag av post som innehåller narkotika har ökat dramatiskt de senaste åren och eftersom de här brotten blir allt vanligare så är det viktigt att domstolarna dömer lika. Riksåklagaren tycker att postsmuggling är allvarligt och vill att det ska ses som ett fullbordat brott.

– Om ett brott är fullbordat eller om det ska anses som ett försöksbrott har betydelse för hur strängt man ser på brottet. Fullbordade brott är typiskt sett mer allvarliga och kan då leda till ett strängare straff, än ett försöksbrott, säger Hedvig Trost. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.