Familjen försöker peppa Fanny så mycket som möjligt. Foto: Privat

”Kommer inte ge mig förrän din dotter går i obs-klass”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Fanny Smith lider av diabetes och har en pump på magen som ibland piper till när hon är i skolan. Det har gjort att familjen har fått ta emot flera hot. – Jag känner mig arg, ledsen och frustrerad, säger Fannys mamma ”Millis” Smith.

Pumpen som Fanny Smith har på magen är ”hennes livsförsäkring” –  den piper när hennes blodsockernivå avviker från det normala. Men diabetespumpen har också gjort att en anonym person har skickat flera hotbrev till familjen och krävt att flickan byter skola.

Så sent som i går kom ett nytt brev. När Fannys mamma, Marie-Louise ”Millis” Smith, hämtade tidningen hittade hon ett hopvikt papper.

– Jag förstod vad det var redan innan jag hade vecklat upp det eftersom det såg ut som det förra, ett brev utan kuvert. Och när jag väl läste det kände jag mig mest arg, ledsen och frustrerad. Speciellt eftersom min dotter redan har det illa nog, och sen ska behöva stå ut med sån här idioti också.

I brevet kan man bland annat läsa: ”Om du tror att uppbådet i media får mig att lägga av så tror du helt fel. Jag kommer inte att ge mig förrän din dotter går i obs-klass eller nåt sånt där man har sjuka barn som stör.//Snart kanske jag måste prata med din dotter själv om hon förstår vad jag menar.”

Anonyma samtal och brev

Hoten började redan i mitten av september med ett telefonsamtal där en kvinnoröst sa att Fanny störde undervisningen med sina pip. Detta samtal togs upp på ett föräldramöte i Fannys klass – och efter det fick familjen ett brev.   

”Verkar inte som att du förstod när jag ringde. Jag vill att du flyttar din dotter till en annan skola.// På föräldramötet sa dom att jag inte får ringa dig. Då skriver jag nu istället. Är du nöjd då???”

– Vi polisanmälde det brevet och igår var jag och min man på polisstationen och kompletterade anmälan med det nya brevet, säger Millis Smith, som inte vet hur långt polisen faktiskt kan gå vidare med endast två brev som bevis.

Försöker peppa Fanny

Hemma försöker familjen på bästa sätt att stötta sjuåringen.

– Hon tycker att det är jobbigt att det finns någon som inte vill att hon ska vara där men vi försöker peppa och berätta om det ju också finns många som vill att hon ska vara där.

Pipen från blodsockermätaren beskriver mamman som ”lägre än ett microvågs-pling.”

– En del dagar piper den inte alls – annars kanske den piper två gånger på en skoldag så det är ju inga hysteriska mängder. Och pumpen är ju hennes livförsäkring – det kan handla om liv och död.

Stöd från andra

Sedan familjen och Fannys resursperson i skolan lagt upp bilder på breven på sociala medier har många utomstående förfärats över breven och stöttat familjen.

Millis Smith säger att hon och maken Magnus inte har någon tanke på att flytta Fanny från varken klassen eller skolan där hon nu går.

– Då ger man ju efter för de här dumheterna och dessutom känner vi mycket för den här skolan eftersom Fannys äldre syskon har gått där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.