Kommunal: ”Strejken kan pågå i veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick 1.400 bussförare och annan personal ut i strejk, efter att Kommunal sagt nej till medlarnas bud i konflikten. – Ansvaret för det som händer är Kommunals, säger Peter Jeppsson vd Bussarbetsgivarna.

 I stort sett all busstrafik i Stockholms innerstad, Södertälje, Solna/Sundbyberg, Sollentuna och Umeå ställs in från och med i dag – då strejken drog igång efter att Kommunal i måndags tackade nej till medlarnas bud.

– Vi sa nej därför att frågorna som vi förhandlat om hela våren inte har blivit omhändertagna i budet som vi fick. De förbättringar av villkor och som rör övertagande arbetstider och lägstalöner fanns inte med i budet, så vi fick tacka nej, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal.

Strejk i kollektivtrafiken

”Tar strid för män”

Peter Jeppsson, vd för branschorganisationen Bussarbetsgivarna menar att Kommunal strejkar för fel saker och kräver orimligt mycket lön.

– Det är oerhört märkligt att Kommunal igen väljer att ta strid för välavlönande män – samtidigt som man säger att man företräder de lågavlönade kvinnorna, säger han.

Men enligt Lenita Granlund handlar det inte bara om pengarna, utan även om anställningsvillkoren.

Om branschorganisationen väljer att byta uppdragsgivare kan en busschaufför bli tvungen att söka om sitt jobb – trots att man arbetat som busschaufför länge. Otryggt, menar Lenita. Men Peter Jeppsson menar att det är en fråga för politiker.

– När det gäller det här med provanställningar så är det undantagsvis som det händer, de allra flesta får följa med över om man byter uppdragsgivare och det är reglerat i lagstiftning hur det ska ske. man ändra på det så måste man gå till politikerna, säger han.

Ni står uppenbarligen långt ifrån varandra. Hur länge kan ni strejka?

– Vi är beredda att konflikta för att få de här frågorna på plats. Våra busschaufförer är missnöjda – det har de fört fram till oss att det är viktigt för dem, säger Lenita Granlund.

Kan pågå i veckor

Hon menar att strejken kan pågå i flera veckor.

– Vi kommer att trappa upp den här konflikten och det är för att vi menar allvar. Vi tror också att allmänheten har förståelse för de här kraven. Det handlar ju faktiskt också om arbetstiden. De här chaufförerna jobbar väldigt långa arbetsplats – upp till 13 timmar. Man har svårt att hinna med att äta på 30 minuter. Jag tror att allmänheten tycker att chauffören som kör bussen man sitter i ska vara mätt i magen.

Om strejken sväller till att också omfatta tågtrafiken i morgon, hotar totalkaos i trafiken.

– Alla de här frågorna som Lenita berör har vi varit beredda att diskutera. Men vi måste få en situation där Kommunal också är beredda att förhandla. Kommunal ställer inte upp på det. Man vill ha men inte ge – och då är det inte lätt att förhandla, säger Peter Jeppsson och fortsätter:

– Ansvaret för det som händer är Kommunals. Vi tackade ja till medlarnas bud, inte de.

Se hela intervjun högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet