Blommor utanför lilla Yaras hem. Flickan dödades av brutalt våld i Blekinge i våras. Socialtjänsten agerade aldrig, trots flera anmälningar om att hon for illa. Foto: TT

Kommuner missar att utreda barnvåld

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals anmälningar inkommer varje år om barn som misstänks fara illa. Nu avslöjas allvarliga brister i kommunernas hantering. Var tredje anmälan blir liggande för länge, och många larm om våld avskrivs.

Fallet med åttaåriga Yara som dödades i Karlskrona, trots flera larm om att hon for illa, är inte unikt – även om utgången är ovanligt tragisk. I en ny rapport från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisas en mängd fall där kommunerna brustit i sitt ansvar för barn och unga.

– Det är allvarligt. Lagstiftningen följs inte alltid och barnrättsperspektivet beaktas inte alltid. Och därför faller många barn och unga genom skyddsnätet, säger Anna Öström, utredare på IVO.

Några exempel:

  • En nioåring misstänks ha varit utsatt för och ha utsatt andra barn för sexuella övergrepp. Ingen utredning inleds.
  • En tonåring bor med sin äldre bror som hotat familjen med yxa och varit drogpåverkad och psykotisk. Ingen utredning inleds.
  • Ett barn har blåmärken och har själv berättat om misshandel. Över två veckor går innan kommunen agerar.

Utreds inte

Det är första gången som IVO sammanställer hur socialnämnderna hanterar barnavårdsärenden. 24 kommuner har granskats under 2013 och 2014, och bristerna förekommer på flera nivåer. Var tredje anmälan granskas inte inom de två veckor som slås fast i lagen, och vid mer än hälften av inspektionerna fann IVO anmälningar som inte utretts trots starka skäl, exempelvis misstanke om våld, missbruk och sexövergrepp. Ett exempel rör två barn vars ena förälder mådde psykiskt dåligt och fick raseriutbrott. Men socialnämnden lät nöja sig med att föräldern fått ny medicin – och gick aldrig vidare med anmälan.

Granskningen visar också att utredningar drar ut på tiden. Nästan alla kommuner får kritik för detta. Det finns också fall där nämnden har fattat beslut om att en utredning ska inledas, men där åtgärder sker flera veckor senare. Ett fall är en flicka med hög frånvaro i skolan och missbrukande föräldrar. När hon blev gravid startades en utredning, men det dröjde två månader innan ett beslut om omedelbart omhändertagande fattades.

– Varje vecka, varje dag och varje timme som ett barn kan befinna sig i ett sårbart eller problematiskt läge bör undvikas. Att barn får rätt skydd och stöd så snart som möjligt är oerhört viktigt. Annars kan det få ödesdigra konsekvenser, säger Anna Öström.

Större grepp

Rapporten är en viktig larmsignal, även om en stor del av de brister som framkommer inte är okända för IVO.

– Socialtjänsterna har väldigt stora problem med rekrytering och svårt att hitta erfaren personal. Många nyutexaminerade jobbar med de här komplexa frågorna. De kan ibland få för lite stöd från ledningen, en dålig introduktion, det är mycket stress och tidsbrist, säger Anna Öström.

Det krävs större grepp för att få bukt med problemen, anser hon.

– Socialsekreterarna vill lika lite som vi att det ska behöva vara på det här sättet. Ytterst ligger ansvaret hos politikerna och socialcheferna.

Fakta: Anmälningar om oro

  • Årligen inkommer cirka 60.000 anmälningar till socialtjänster runt om i Sverige som rör barn och unga som misstänks fara illa.
  • Ofta handlar de om brister i omsorgen, misshandel, psykisk ohälsa, missbruk och sexuella övergrepp.
  • Den största delen av anmälningarna görs av polisen, därefter förskola och skola.
  • Socialtjänsten tar emot, bedömer och utreder behovet av stöd och skydd samt beslutar om lämpliga insatser.
  • När en anmälan kommer in görs en första snabb bedömning om huruvida barnet har behov av omedelbart skydd.
  • Om inte görs en förhandsbedömning för att klargöra om det behövs en utredning.
  • En utredning ska slutföras inom fyra månader om inte särskilda skäl föreligger.

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.