Foto: Scanpix

Kommuner ska tvingas privatisera hemtjänst

Publicerad

Kommuner ska tvingas privatisera delar av hemtjänsten, föreslår regeringens utredare. Men redan nu riktas hård kritik mot förslaget från vänsterhåll.

Varken kvalitet eller effektivitet är bättre i de kommuner som infört valfrihetssystem inom socialtjänsten. Ändå anser regeringens utredare att lagen bör ändras så att det blir obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda äldre möjlighet att välja mellan olika utförare av hemtjänst.

Undersökningar visar att äldre som fått välja hemtjänst är mer nöjda än de som inte valt. Samtidigt är det i dag färre kommuner som går över till systemet.

– Brukarna uppskattar möjligheten att välja och den bör inte vara beroende av i vilken kommun man bor, säger utredare Greger Bengtsson.

Informationen brister

Kommunerna ska enligt förslaget själva avgöra vilka delar av hemtjänsten som ska omfattas.

Lagen om valfrihetssystem trädde i kraft 2009. Sedan dess har antalet kommuner som infört valfrihet inom socialtjänsten ökat från 40 till 181. Bland brukarna har 45 procent gjort ett val. Att det inte är fler hänger sannolikt ihop med bristande information. Många tycker att det är svårt att avgöra vad som skiljer olika utförare åt. Socialstyrelsen bör därför få i uppgift att ta fram en vägledning till stöd för kommunens personal när de ska informera, enligt utredningen.

V reagerar starkt

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) välkomnade slutsatserna.

– Min utgångspunkt har hela tiden varit att äldre vill ha möjlighet att välja. Sedan får vi se hur fort vi ska gå i den riktningen, säger Maria Larsson.

Men Vänsterpartiet reagerar starkt.

– Kommuner tvingas privatisera en del av hemtjänsten – även om man valt en politisk majoritet som gått till val på att ha en kommunal hemtjänst. Det här är en gåva direkt till de privata vinstintressena, säger partiledare Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.