Foto: SVT

Matlådorna till de äldre saknar ofta näringsberäkning

Uppdaterad
Publicerad

Många spar på matlådorna trots att de borde äta allt för att få i sig rätt mängd näring.

Matlådor är den vanligaste formen av mat till äldre inom hemtjänsten idag. Men många kommuner näringsberäknar inte matlådorna. Det visar SVT:s granskning av maten till de äldre i Sverige.  Men i Ramsjö i Ljusdal kommun vill man nu tänka om. Där ska det bli restaurangmat till de äldre som också ska få möjlighet att äta tillsammans en gång i veckan.

– När man äter ensam så blir det inte mer än att man värmer matlådan i microvågsugnen och så sätter man fram ett glas vatten, säger Inez Eriksson som bor i kommunen.

Bör äta hela matlådan

Att maten och måltiden är viktiga för äldres hälsa har visats i flera forskningsrapporter och brukar ofta framhållas av experter och politiker.  Just de kalla matlådorna får mycket kritik. 

– De äldre äter för lite. De ska äta upp hela matlådan för att få i sig tillräckligt med näring men ute i hemmen är det många som delar upp dem mellan dagarna och det finns då också risk att maten kan bli dålig, säger Sigrid Pettersén som är projektledare i Ramsjö och som har intervjuat ett hundratal äldre om matlådorna.

Hemma hos Ines Eriksson ser det ut precis så. 

– Alla jag vet delar upp matlådorna. Jag sparar dem så här i plastpåsar, säger hon och visar flera öppnade matlådor i sitt kylskåp.

Frågan är hur mycket näring de äldre får i sig överhuvudtaget. Få kommuner kontrollerar hur mycket de äter och dessutom visar SVT:s kartläggning nu att det är långt ifrån alla som gör näringsberäkningar av matlådorna inom hemtjänsten. En fjärdedel av de kommuner som svarat på enkäten gör det inte. Siffrorna för hemtjänsten är sämre än för maten på äldreboendena, och betydligt sämre än för skolmaten.

Mat från restaurang

Istället för att bara köpa själva maten till de äldre så har de i Ramsjö nu köpt in en hel måltidstjänst. Maten ska komma från en restaurang från ortens camping, vilket samtidigt innebär jobbtillfällen. Maten ska delas ut varm till de äldre varje dag. Men en dag i veckan ska de äldre också få skjuts via hemtjänsten så att de kan äta tillsammans på restaurangen.

– Vi gör mat från grunden här på restaurangen och vi kommer att ta mycket av råvarorna från den lokala affären. Det är en del av helhetstänket i det här, att landsbygden ska leva, säger Dan Jönsson som driver restaurangen på Ramsjö camping.

Han berättar också att maten näringsberäknas och att menyn ska sättas samman utifrån en diskussion med pensionärerna själva.

Sällskap viktigt

Sigrid Pettersén tycker att det är särskilt roligt att de äldre ska få möjlighet att äta tillsammans med andra och hon får medhåll av Inez Eriksson.

– Ja två grisar äter ju mer än en. För om vi äter tillsammans så sitter vi ju och pratar och glömmer bort vad vi gör. Då kan man ösa på en gång till för att det var så jättegott. Det blir en reflex att ta mer om man ser att de andra också gör det, säger Inez Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.