Kompetensbrist hindrar anställningar

Publicerad

Trots hög arbetslöshet bland ungdomar har arbetsgivarna ofta svårt att hitta personal med rätt kompetens.

–Arbetsgivarna ropar efter utbildning och erfarenhet, säger Carina Björkefors, nordisk försäljningschef på bemanningsföretaget Proffice som beställt undersökningen från Sifo.

Enligt SCB är nästan var femte person mellan 20 och 24 år utan jobb. Att då närmare 30 procent av de tillfrågade personalcheferna säger att de har svårt att göra rätt rekryteringar tyder på att matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare kan förbättras och därmed på sikt få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Högst på listan över rekryteringsbehov för de 237 arbetsgivare som svarat på enkäten står ingenjörer och lärare. Men bara en knapp tredjedel har svarat att de kan tänka sig att söka personal med rätt kompetens utomlands.

-Det är överraskande, tycker Carina Björkefors som tror att språk och krångel med arbetstillstånd förklarar motståndet.

Hon är också överraskad, och en aning tvivlande, till att 96 procent av de tillfrågade säger att de skulle kunna tänka sig anställa en person över 50 år med stor kompetens.

-Det stämmer inte precis till hundra procent med våra erfarenheter, säger Carina Björk

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.