Kontaktförbud – ett geografiskt lotteri?

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen om kontaktförbud var tänkt att skärpa säkerheten för hotade kvinnor. Men det finns en stor variation i landet i hur stor procent av ansökningarna om kontaktförbud som beviljas.

Det innebär att möjligheten att få lagligt skydd kan bero på var i landet du bor.

I höstas kom den nya lagen om kontaktförbud, som är en skärpning av den tidigare lagen om besöksförbud.

Ett kontaktförbud kan bli aktuellt om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att den mot vilken förbudet avses gälla kommer att begå brott mot, förfölja eller på något annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet gäller.

Av de omkring 1.000 ansökningar om kontaktförbud som lämnas in varje månad beviljas cirka 30 procent.

Stora skillnader landet över

Men en ny rapport från stiftelsen Tryggare Sverige som bygger på statistik från Riksåklagaren visar nu att det finns en stor variation i hur stor andel av ansökningar om kontaktförbud som beviljas av de 32 allmänna åklagarkamrarna runt om i landet.

Till exempel beviljar åklagarkammaren i Norrköping 52 procent av ansökningarna om kontaktförbud, medan åklagarkammaren i Eskilstuna endast beviljar 18 procent, vilket är lägst i landet.

-I praktiken innebär det att det är olika förutsättningar för den brottsdrabbade att få ett kontaktförbud beviljat. På ett sätt ska man ha lite tur för att tillhöra rätt åklagarkammare, säger Peter Strandell, personsäkerhetsexpert på Stiftelsen Tryggare Sverige.

Han anser att det krävs en förändring inifrån om den nya lagen om kontaktförbud ska kunna fungera i praktiken. Strandell säger att åklagarna alltid ska grunda sina beslut på strukturerade riskbedömningar och att polisen måste professionalisera sitt personsäkerhetsarbete.

Fick avslag – lever i skyddat boende

”Anna” är en av de kvinnor som ansökt om kontaktförbud för att få ett lagligt skydd mot sin ex-sambo som hon lämnat för att komma undan psykisk och fysisk misshandel. Två gånger har hon fått avslag, och i dag lever hon i ett skyddat kvinnoboende tillsammans med sina två barn.

-För mig skulle ett kontaktförbud innebära en trygghet. Att jag har lagen på min sida, säger hon till SVT Nyheter.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg har ärenden om kontaktförbud inom sitt ansvarsområde och ska nu inleda en granskning för att se hur lagen tillämpas runt om i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.