Kopparstölder minskar

Publicerad

Kopparstölder har i flera år orsakat stora förseningar inom pendel och fjärrtågstrafiken. Men nu har trenden vänt. Allt färre stölder sker.

– Ser vi till antalet så har stölderna minskat kraftigt, både jämfört med 2012 och 2013. Men däremot har konsekvenserna, alltså förseningarna har blivit värre 2014, säger Sten Vickberg, projektledare på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Orsakerna är bland andra att kopparn märkts med smart-dna på flera platser i landet. Den kan därför spåras och övervakningen har även ökat. 2012 skedde det 318 stölder. 2013 var siffran 349 och förra året, skedde bara 232 stölder.

Fallande priser på koppar

Kopparpriset har också minskat från cirka 45 kronor per kilo till cirka 30 kronor per kilo. Polisens uppfattning är också att kopparstölderna blir färre, men när stölderna sker, så är det större kvantiteter som stjäls.

– Det sker i mer organiserad form och det är större mängder som stjäls så stölderna sker på andra ställen än vid järnvägen, säger Sten Vickberg vid Trafikverket, till SVT Nyheter. Vi har även bytt ut koppar mot andra metaller på flera ställen i landet.

Kriminakommissarie Anders Burén, vid Nationella operativa avdelningen (tidigare Rikskriminalen) håller med.

– Stockholmspolisen stoppade i slutet av förra veckan en bil som var på väg till Litauen, med 1 ton kopparkabel i bilen. Stölden kunde kopplas till ett bygge i Norge och två män sitter nu anhållna i Stockholm, misstänkta för stölden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.