Foto: Karin Markhede/TT

Kostnader för stafettläkare skenar

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen skulle minska kostnaden för stafettläkare – istället ökade den.

Landstingens mål var att i år halvera kostnaden för inhyrda läkare och sjuksköterskor, men i stället ökar den, visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort för årets första kvartal. Två exempel är Stockholm som hyrt in vårdpersonal för 81 miljoner kronor jämfört med 46 miljoner samma tid 2013, och Region Skåne där kostnaden ökat från 31 till 50 miljoner på två år.

”Självklart är vi inte nöjda”

Mellan 2011 och 2013 steg landstingens utgifter för inhyrd personal från 2,45 till 2,85 miljarder kronor, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL. Då utgörs större delen av läkare och sjuksköterskor.

– Självklart är vi inte nöjda. Men varje landsting bestämmer själva hur sjukvården ska planeras och betalas. Vi kan inte mer än uppmana landstingen att tänka till. De här höga kostnaderna är inte okej, säger Agneta Jöhnk, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, till DN.

”För få utbildningsplatser”

Maria Englund, personaldirektör på Stockholms läns landsting, påpekar att endast en procent av landstingets lönekostnader går till inhyrd personal.

– Det är en prioriterad fråga för oss att ha så lite inhyrd personal som möjligt. Men det är i första hand en fråga om kontinuitet och inte kostnaden i sig.

I Stockholm har den största ökningen av inhyrd vårdpersonal de senaste åren skett bland sjuksköterskor i akutsjukvården.

– Det har tidigare varit för få utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammen. Men vi har påtalat behovet för utbildningsdepartementet och fått gehör.

Problemen finns i hela Sverige

Agneta Jöhnk säger till TT att de ökade kostnaderna för inhyrd personal främst beror på svårigheten att rekrytera läkare till primärvård och psykiatri.

– Problemen finns i hela Sverige men är som störst i glesbygdsregionerna. Där är också kostnaden för inhyrd personal störst per invånare.

Enligt Jöhnk har Sverige aldrig haft så många utbildade sjuksköterskor och läkare i förhållande till befolkningen som i dag.

– Att det ändå är brist handlar om att politikerna har höga ambitioner när det gäller tillgänglighet. Men de kanske ändå måste bestämma sig för att lägga ner vårdcentraler om det är svårt att få tag i personal.

Hon menar att de stora problemen med den inhyrda personalen handlar om bristande kontinuitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö.

– Många patienter på en vårdcentral är gamla människor som behöver gå dit kontinuerligt. Får de träffa olika läkare varje gång finns det en risk för patientsäkerheten. För de anställda kan det vara tufft att ständigt få nya kollegor då man samarbetar mycket.

Socialminister Göran Hägglund vill inte kommentera, skriver tidningen, utan hälsar genom sin pressekreterare att ”detta är en fråga för landstingen”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.