Kraftig minskning av lakar i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Beståndet av lake, en av våra mer udda sportfiskar, har minskat kraftigt de senaste åren. Och nu kommer allt fler krav på fiskeförbud efter den numera rödlistade och hotade laken.

Laken är ingen kommersiell art och därför tämligen dåligt undersökt. Men studier visar ändå att närmare 70 procent av det svenska lakbeståndet kan ha försvunnit de senaste 25 åren. Och laken är numera upptagen på Artdatabankens röda lista – alltså som en art som betecknas som hotad.

– Klimatet spelar in. Det har blivit varmare i vattnen och laken är en utpräglad kallvattenfisk, säger Henrik C Andersson,

länsfiskekonsulent i Stockholm.

– Vi har problem med övergödning, det blir syrebrist på botten. Därmed försvinner en viktig del av lakens livsutrymme, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.

Hemlig och mytisk

Så här års är de flesta fiskar stela av köld under isen, men laken är pigg och vinteraktiv. Vacker, enligt somliga och rena urtidsfisken, enligt andra.

– Laken är lite hemlig av sig och ser väldigt mytisk ut, och den är inte så enkel att få på kroken, säger Tobias Fränstam.

Laken är en av få fiskararter som  fortplantar sig under vintern och där den leker över på bottnar med grus, sand och sten. I Mälaren, Hjälmaren och Vänern är beståndet av Lake fortfarande relativt starkt, men i många andra sjöar är arten hotad. På flera håll har man infört fiskeförbud efter lake under lekperioden, något som lett till protester från hobbyfiskare.

Kan laken försvinna helt från svenska vatten?

– Nej, men den är hotad på vissa hål och där kan ju ett fiskeförbud på lekplatserna var en bra åtgärd, säger Henrik C Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.