Foto: Scanpix.

Vägglöss ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2007 och 2011 ökade antalet anmälda fall till Anticimex med mer än 550 procent.

Vägglössen breder ut sig i Sverige, mellan 2007 och 2011 ökade antalet anmälda fall till Anticimex med mer än 550 procent. Och när lössen väl kommit in i hemmet är de svåra att bli av med.

-Vi har sett en ökning under ganska lång tid, men framförallt ser vi en jätteökning under de senaste åren. Då är det nästan en fördubbling varje år, säger Jan Jungerstam som är biolog på Anticimex.

Vägglössen kan skapa stora problem i ett hem och gömmer sig framförallt i sängspringor, möbler och bakom golvlister. Lössen går till attack mot de boende och orsakar kliande bett, ofta flera stycken på rad.

Annika Engelbrektsson från Trollhättan är en av dem som fick ovälkomna gäster förra året.

-Det var fruktansvärt, vi hade fått bett på fingrar och knogar i många nätter och när vi vände upp sängarna såg vi att det kryllade av vägglöss.

När vägglössen väl har slagit sig ner i hemmet är de i princip omöjliga att bli av med och en sanering krävs. Och antalet saneringar av vägglöss har alltså ökat, från 1 763 till 11 753 på bara fem år.

Enligt Anticimex är orsaken att vi reser utomlands mer än tidigare och att vi då tar med oss vägglöss hem.

-Det är svårt att undvika, men vi måste börja bli mycket mer observanta. Titta runt om du ser spår av vägglöss innan du flyttar in på hotellrummet och lägg inte väskan under sängen, säger Jan Jungerstam på Anticimex.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.