Foto: TT

Kratta inte nödvändigt ont

Uppdaterad
Publicerad

Att kratta eller inte kratta – det är faktiskt inte frågan. Lövräfsning är inte det minsta nödvändigt ur växtsynpunkt, snarare tvärtom.

Hösten har slagit till med full kraft. Löven singlar över gräsmattorna och krattan tittar uppfodrande på sin ägare. Men enligt Karin Svensson, adjunkt i växtkännedom och trädgårdsdesign vid lantbruksuniversitetet i Alnarp, behöver löven inte krattas på hösten om de inte bildar väldigt tjocka lager.

– Det gör absolut ingenting att löven ligger kvar ur växtsynpunkt, säger hon.

Tar man bort allt organiskt material som faller över gräsmattan utarmas dessutom jorden.

– Löven är en tillgång för växtligheten, när de multnar återgår näringen till växterna, säger Karin Svensson.

Ett bra trick är att klippa gräsmattan en sista gång före vintern efter det att löven fallit. Löven klipps sönder och det blir lättare för maskarna att dra ner lövbitarna i jorden.

Varför krattas då löv om det inte är nödvändigt? Ett skäl kan vara omtanke om grannen som inte vill ha löv som blåser in på sin tomt, ett annat att man tycker att löven får gräsmatta att se skräpig ut. Ytterligare en orsak är att blöta löv kan orsaka halka.

– På våra gång- och cykelbanor har vi nolltolerans mot löv, säger Kenneth Kempendahl, parkingenjör i Stockholm.

Fakta/Därför faller löven

  • Löven faller av för att avdunstningen ska bli mindre. Det är bristen på ljus på hösten och den lägre temperaturen som gör att trädet vet när detta ska hända. Bladskaftet som håller lövet kvar blir allt mindre hållbart, och till slut lossnar lövet från grenen eller kvisten.
  • De röda och gula färgerna uppstår på olika sätt. Det gula finns hela tiden men syns inte förrän klorofyllet försvinner ur bladet. Det röda däremot bildas på hösten.

Källa: Uppsala universitet, Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.