Krav på amnesti för tidiga uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Utmaning mot partiledningen röstades ner

En motion som utmanande partiledningens linje om nolltollerans fick idag inget gehör på sista dagen av Sverigedemokraternas landssdagar.

Sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna uteslutit 56 företrädare. De flesta av dem sedan partiledaren Jimmie Åkesson förklarade nolltolerans mot ”extremister, rättshaverister och rasister” förra året. Flera motionärer tycker sig se att lokalpolitiker verkar åka ut på lösa grunder och betydligt lättare än de som sitter i riksdagen och nära partiledningen.

SD-landsdagar

Amensti från förra året

”Vi medlemmar måste få en klarare bild av vad som inte får sägas, skrivas eller göras”,  skrev tre motionärer som vill avskaffa nolltoleransen, alternativt tillämpa den så att den bara ska gälla sådant som sagts och gjorts efter 12 oktober förra året, då den infördes.

Partiledningen fick brett försvar av de talare som var uppe i debatten för nolltoleransen.

– Det är en beklaglig motion, sade partistyrelse- och riksdagsledamoten Julia Kronlid.

Hon sade att det aldrig, även om medier hade fått henne att tro det innan hon gick med, funnits något utrymme för extremister, rasister och rättshaverister i Sverigedemokraterna.

Uteslutningar kan fortsätta

Kronlid syftade på den motion som ville avskaffa nolltoleransen för vad som får sägas, skrivas och göras i partiet.

– Jag yrkar avfall på motionen, sade Jimmie Åkessons presschef, också ombud från Stockholm, Linus Bylund och hävdade att var och en som har lite förnuft förstår vad man får säga och göra eller inte säga och göra.

Landsdagarna slog fast att SD ska behålla nolltoleransen, utan förändringar. Det fanns inte ens något yrkande för att bifalla den motion som ville avskaffa eller modifiera nolltoleransen. Inte heller motioner som ville ändra formerna för hur personer utesluts fick något gehör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet