Foto: TT

Kräver att Trafikverkets chef avgår

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm borde ha andra arbetsuppgifter. Det säger i dag Sekofackets ordförande efter SVT:s avslöjande.

SVT har i dag kunnat visa att Trafikverket lät tågen rulla vidare som vanligt, trots att lokföraren på ett X2000-tåg larmade att något var fel med rälsen – en timme innan godståget i Huddinge spårade ur. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

–Vi tycker att Gunnar Malm borde ha andra arbetsuppgifter, säger Janne Rudén, ordförande i Sekofacket.

Han borde avgå?

–Ja det vore ett klokt beslut om han tog det själv. 

Bakbinder personalen

Från Seko, som bland annat organiserar cirka 20.000 järnvägsarbetare och tågpersonal, hävdas att Trafikverkets ledning bakbinder sin personal.

–Vi har ett Trafikverk där det finns enorma kunskaper om järnvägssystem, järnvägstrafik och underhåll. Men de anställda som bär på den här kunskapen bakbinds av en ledning som till största delen är intresserad av att pressa priset och konkurrensutsätta underhållet. Man fokuserar på det istället för att fokusera på järnvägens kvalitet, säger Rudén.

Han tycker att det faktum att man inte stängde av spåret för trafik tyder på stora kommunikationsbrister inom Trafikverket.

–Det ska inte gå till på det här sättet och det här visar att vi har ett enormt systemfel inom den svenska järnvägen, säger Janne Rudén. 

”Måste vända trenden”

Sekoordföranden tycker att ledningen för Trafikverket är ansvarig för den, i hans mening, felaktiga fokuseringen på prispress.

–Jag tror att det är dags att man från departementet allvarligt överväger att avskeda generaldirektören för det blir ju inte bättre utan bara sämre och sämre och vi måste vända trenden, säger Rudén.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vill inte närmare kommentera avgångskraven.

– Vi har förtroende för våra generaldirektörer så länge inget annat meddelas, säger Niclas Gillström, pressekreterare hos Catharina Elmsäter-Svärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.