Svenska spel och ATG har ett eftertraktat monopol som de fria spelbolagen vill bryta. Foto: Scanpix

Spelbolagen vill bryta monopolet

Uppdaterad
Publicerad

Utländska internet-spelbolag tar allt mer av den svenska spel marknaden, och svensk travsport kräver nu besked om det svenska spel-monopolet.

Han sträcker på ryggen och tittar rakt fram mot videokameran. Investerare runt om i världen är uppkopplade via webb-tv. Stockholmsbörsen är på väg att öppna och alla är medvetna om att aktiekursen kan påverkas av en enda felsägning. Han visar inte en tillstymmelse till nervositet trots att han nu ska berätta om det största företagsköpet i bolagets historia. Prislapp: en dryg miljard svenska kronor.

Kontor på Malta

–  Det går bra för oss, säger Magnus Silfverberg, koncernchef för speljätten Betsson.

Företaget invigde tidigare i år ett helt nytt huvudkontor på Malta med 600 anställda. Enorma summor satsas på produktutveckling och reklam. Nyckeln till framgång är snabbt internet, stabila maltesiska lagar och kvalificerade medarbetare från ett stort antal länder. Runt 5000 svenskar bor på ön, de flesta arbetar inom spelindustrin. Sol och låga skatter lockar.

Iskallt för travet

Solvalla en kylslagen kväll. Johan Lindberg vid Svensk Travsport fryser om det kala huvudet, mössan ligger kvar på kontoret.

– Vi har haft några tunga år, de utländska aktörerna tar marknadsandelar varje månad, berättar Johan Lindberg.

Travsporten kallas ibland hästnäringens motor. Vinsterna på spelandet, efter det att staten fått sin andel på 1,3 miljarder kronor, går tillbaka till näringen.

Trots att allt fler svenskar blir hästägare och att drygt 30.000 människor arbetar med hästar, så blöder verksamheten. Svensk travsport har den högsta skattesatsen i världen, kostnaderna för att driva ett tävlingstall stiger och utländska spelbolag tar en allt större andel av online-spelandet.

Johan Lindberg som är ställföreträdande generalsekreterare för Svensk Travsport, anser att den nuvarande spellagstiftningen långsamt stryper hästnäringen.

– Vi ställer oss frågande till att staten väljer att gynna bolag i skatteparadis, säger Johan Lindberg.

Stabil inkomstkälla för staten

Spelmonopolet och spellagstiftningen har diskuterats intensivt ändå sedan utländska spelbolag, tack vare internet, klev in på den svenska marknaden. Industrin omsätter mer än 50 miljarder kronor och nätspelandet står för ungefär en fjärdedel.

Bolag som Betsson vill få tillgång vad som kallas det landbaserade spelandet, d.v.s. i butiker och på travbanor. Men Svenska Spel och ATG är en viktig inkomstkälla för svenska regeringar oavsett politisk kulör.

Utredningarna avlöser varandra och den senaste ska bli klar först efter valet i höst. Svensk Travsport hävdar att de utländska bolagen, som inte omfattas av ett strikt svenskt regelverk, har betydligt lättare att utveckla produkter och satsa på mer aggressiv reklam.

– Kom igen nu politiker, vi vill slåss på lika villkor, säger Johan Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.