Foto: SVT

Kristersson: Lågutbildade en utmaning

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan Ulf Kristersson blev Moderaternas finansministerkandidat mötte han i kväll finansminister Magdalena Andersson (S) i en debatt.

– Det viktigaste är att inse att arbetslösheten är väldigt ojämnt fördelad. Många får arbete ganska fort, andra har svårt att få jobb, särskilt de som är lågutbildade, sade Ulf Kristersson, Moderaternas nya ekonomisk-politiska talesperson i Aktuellt.

Enligt Ulf Kristersson har flera av de saker som den förra regeringen genomfört varit framgångsrika genom att de underlättat för många att få ett jobb. Han nämnde bland annat jobbskatteavdraget och sänkta arbetsgivaravgifter men även andra åtgärder.

Decemberöverenskommelsen

Ulf Kristersson sade också att det nu finns en stor utmaning att få personer med låg utbildning i arbete.

–  I Sverige har vi varit vana att konkurrera med hög kompetens och utbildning, inte med låga löner. Det är jättebra för Sverige men det är en enorm utmaning för dem som inte just nu har den kompetensen, sade han.

 Lägre trösklar in på arbetsmarknaden och att göra det billigare att anställa är det som krävs, menade Kristersson.

– Och gör det framför allt inte dyrare att anställa, sade han.

10.000 utbildningsplatser

Finansminister Magdalena Andersson ansåg också att det är ett problem att så många, särskilt ungdomar, har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Att ha en gymnasieutbildning har blivit en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Därför ville vi satsa i den budget, som tyvärr röstades ned, på att öka antalet utbildningsplatser, sade hon.

Finansministern pekade på att det i regeringens nedröstade budgetförslag fanns 10.000 utbildningsplatser. Inom ramen för den satsningen skulle skoltrötta ungdomar få kombinera utbildning med jobb för att kunna ta sig genom gymnasieskolan, menade hon.

– Det handlar om alla de ungdomar som drömmer om en högre utbildning och som inte får det, sade Magdalena Andersson.

”Motverkar sitt syfte”

Ulf Kristersson sade sig inte misstro regeringens ambitioner men han menade att regeringens politik motverkar sitt syfte genom att den gör det dyrare att anställa.

– Vi vet att det finns en grupp som har det svårare att ta sig in på arbetsmarknaden – att göra det dyrare att anställa just dem kommer inte att hjälpa, sade han.

”Det blir väldigt, väldigt dyrt”

Finansministern upprepade Socialdemokraternas kritik mot den borgerliga politiken med sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar.

– Den har fått väldigt mycket kritik eftersom den slår så brett. Även ungdomar som har en bra utbildning och gått på univeristet får ju också del av de sänkta arbetsgivaravgifterna. Det blir väldigt, väldigt dyrt. Det är viktigare att satsa på de ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet