Svenska soldater. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kritik mot få kvinnor i försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare Stefan Ryding-Berg vill att skolan tar ett större ansvar för att fler ska vilja bli soldater. Han är också kritisk till att Försvarsmakten inte lyckas locka fler kvinnor.

På fredagen lämnade Försvarsmaktens tidigare chefsjurist Stefan Ryding-Berg över sin utredning till regeringen. Han föreslår bland annat en nytt skolämne på gymnasiet för att locka fler ungdomar till försvaret.

– Det är skolans ansvar att bidra till kunskap om totalförsvaret, säger han.

Enligt utredningen bör det även bli möjligt för Försvarsmakten att hyra ut bostäder i andra hand till anställda.

För få kvinnor

Samtidigt riktar Ryding-Berg kritik mot att försvaret har för få kvinnliga anställda. Det är ett misslyckande, menar han och kräver en högre ambition.

– Det är från början en manlig arbetsplats, det finns en jargong och ett beteende som man behöver förändra, säger han.

Försvarsmaktens rekryteringssamordnare Peter Tagesson har inte hunnit ta del av hela utredningen. Men han är positiv till flera av förslagen, bland annat om skolan och bostäder. Det senare har Försvarsmakten själv framfört önskemål om.

”Inte dåliga på att rekrytera”

– Men jag håller inte med om att vi är dåliga på att rekrytera, säger han och pekar på att man förra året nådde alla mål om antal anställda.

– Då handlar det i stället om att vi inte har satt tillväxten tillräckligt högt.

Peter Tagesson värjer sig också mot att man misslyckats med att anställa kvinnor.

– Miljön innebär att jobba väldigt mycket i grupp och kanske sova ihop i tält. Det är ett större steg dit för en kvinna än för en man, säger han.

Det är ändå realistiskt att nå en kvinnlig andel runt 30 procent, tror Tagesson. Då blir rekryteringen självgående, när nya rekryter kan hitta kvinnliga förebilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.