Karin Enström Foto: TT

Kritik mot regeringens ovilja utreda Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är rädd för fakta när det gäller Nato. Det menar förra moderata försvarsministern Karin Enström. Hon ifrågasätter skarpt regeringens ovilja att ens utreda ett medlemskap.

I dag klockan tolv hålls det i riksdagen en aktuell debatt om Sveriges säkerhetspolitik. Moderaterna kommer då återigen att tillsammans med de andra borgerliga partierna kräva att regeringen beslutar att utreda ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

– Vad är regeringen så rädd för, är man rädd för att få fram fakta kring vad ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna innebära? Jag tror på att ta fram fakta och få fram argument för att sen kunna ha en fördjupad debatt och diskussion och sen kunna ta ställning, säger Karin Enström (M), utrikespolitisk talesperson.

Måste nå lösning med Alliansen

Regeringen har tydligt sagt nej till kravet på att utreda ett Nato-medlemskap, senast statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten. Löfven menade att säkerhetspolitiken måste bidra till fred, självständighet och ökad trygghet i närområdet. ”Med dessa grundplattor finns det inget som talar för att Sverige skulle komma bättre ut i dessa perspektiv med ett Natomedlemskap. Därför ska vi inte ens utreda ett Natomedlemskap”, sade statsministern.

Samtidigt måste regeringen nå en lösning med de borgerliga partierna, annars riskerar man ytterst Decemberöverenskommelsen. Försvarsfrågorna ingår nämligen som en del i den.

– Jag hoppas ju dels att de här samtalen fortsätter och jag hoppas att regeringen ger detta ytterligare en chans. Jag tycker att det är dumt att slänga igen dörren så hårt som man har gjort, säger Karin Enström (M) utrikespolitisk talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.