Telias informationsdirektör Cecila Edström och vd Lars Nyberg på väg in i Näringsutskottets sessionssal i Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Scanpix

Kritik mot Telia Soneras utredare

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera har tidigare varit klient hos advokatbyrån Mannheimer Swartling, som nu ska granska bolagets affärer i Uzbekistan.

I dag frågades finansmarknadsminister Peter Norman och Telia Soneras vd Lars Nyberg ut av riksdagens näringsutskott om Telia Soneras misstänkta mutaffärer i Uzbekistan. Telia Soneras vd Lars Nyberg har tidigare lovat en oberoende granskning av bolagets affärer men nu kan SVT visa att Telia Sonera varit klient hos Mannheimer Swartling, den advokatbyrå som ska göra granskningen och att advokatbyrån också haft regeringen som kund.

–Då sjunker genast mitt förtroende för vad de har kommit fram till. Det är inte rimligt att Telia Sonera själva bestämmer hur man vill bli granskad. Det är en fråga som jag tycker Peter Norman måste ta tag i, säger Jennie Nilsson (S) ledamot i näringsutskottet.

Telias diktatursamarbete

–Jag har varit med om en sådan konstellation tidigare, att bolag utreder sig själva. Jag anser att det är helt olämpligt. Man biter inte den hand som föder en och därför tycker jag att Riksrevisionen ska få i uppdrag om en fördjupad granskning av Telia, säger Eva Flyborg (FP), ledamot i näringsutskottet.

”Affärsrelation”

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om att TeliaSonera betalat 2,2 miljarder kronor till ett enmansföretag i Gibraltar i samband med köp av mobiltelefonlicenser i Uzbekistan 2007 lovade Telia Soneras vd Lars Nyberg att tillsätta en egen extern granskning som skulle visa att Telia Sonera vare sig mutat sig till licenser eller hjälpt till med penningtvätt.

Granskningen görs alltså av Mannheimer Swartling, en byrå som Telia Sonera har anlitat flera gånger vid företagsaffärer. Bland annat vid det stora återköpsprogrammet av aktier 2011.

–Vi har haft en affärsrelation till Telia Sonera och det är inget som hindrar oss från att ta ett sådant här uppdrag. Styrelsen i Telia har frågat om vi kan göra en egen självständig bedömning om det som har förevarit, äger Björn Riese, advokat på Mannheimer Swartling och ansvarig för Telia Soneras granskning.

–Utredningen kommer att bygga på det material som Telia själv tar fram och vi kommer att göra egna undersökningar för att ge en fullständig belysning av det som förevarit, fortsätter Riese

Vad har Mannheimer Swartling för kontaktnät i Uzbekistan?

–Vi har inget färdigt kontaktnät så men vi kommer naturligtvis se till att vi skaffar oss de resurser som vi behöver där, säger Björn Riese.

Ville inte svara

Sven Unger, en av Mannheimer Swartlings mest meriterade advokater och har varit ordförande på Telia Soneras bolagsstämma de senaste sex åren. Även regeringen har använt sig av Mannheimer Swartlings tjänster – senaste vid försäljningen av statens aktier i Nordea.

I veckan kom det fram att  en åklagare i Sverige på Riksenheten för korruption inlett en utredning om misstänkt mutbrott och penningtvätt  Även finansinspektionen utreder hur motsvarande 200 miljoner kronor av Gibraltarföretaget Takilants pengar hamnat på ett Nordea-konto.

På näringsutskottets möte ville Telia Soneras vd Lars Nyberg inte svara på SVT:s eller någon annan journalists frågor utan hänvisade till den externa granskning som Mannheimer Swartling gör samt till den utredning som sker vid Riksenheten för korruption. 

Senare på dagen skickade Telia ett skriftligt meddelande till nyhetsbyrån TT: ”Den utredning som tillsatts är opolitisk och extern. Mannheimer Swartling är en advokatbyrå med högt renommé och Biörn Riese är en advokat med hög kompetens och integritet. Vi har stort förtroende för att granskningen kommer att genomföras på ett gediget och självständigt sätt”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet