Kritik mot Ullenhags Malmöbesök

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhags besök och budskap i Malmö i dag kritiseras nu från flera håll. Fel minister åkte och till fel plats, menar kritikerna.

Socialdemokraten Luciano Astudillo säger till SVT:s Aktuellt att justitieministern eller statsministern borde åkt i stället, och han får medhåll från Miljöpartiet.

Organisationen Ungdom mot rasism reagerar på att Ullenhag väver in frågor om svenskkunskaper och integration på arbetsmarknaden i en debattartikel om skotten.

Erik Ullenhag förklarar själv sitt besök med att han vill lyssna på människors oro.

-Jag är här för att känna hur stämningen är och lyssna på människor. Det är viktigt att visa att beskjutningarna är en sak för hela Sverige, att vi tar människors oro på allvar.

”Inget integrationsproblem”

Maria Ferm (MP) säger till Aktuellt att hon inte betvivlar Ullenhags goda intentioner, men att det borde varit statsministern eller justitieministern som åkt.

-Det som behövs för Malmö är ju att polisen får resurser och kan ta bort vapnen, genom till exempel en vapenamnesti. Men det kan inte Ullenhag svara på, han kan bara visa medkänsla.

-Även om någon skjuter människor för att de har utländsk bakgrund, så är det inget integrationsproblem utan ett problem med rasism.

”Vill ta oron på allvar”

Erik Ullenhag menar att det tvärtom var angeläget för honom just som integrationsminister:

-Det är ett mycket stort problem för mig ifall människor med utländsk bakgrund känner en oro för att gå ut. Den oron vill jag ta på allvar.

Men är det en integrationsfråga att någon springer och skjuter på folk i Malmö?

-Det är en rättspolitisk fråga men om människor med utländsk bakgrund känner oro för att gå ut, är det viktigt att alla som vill se ett öppet samhälle visar sitt stöd. Sedan har jag också ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism.

”Förminskar frågorna”

Ola Karlman, ordförande för Ungdom mot rasism, reagerar på att Erik Ullenhag i en debattartikel tar upp frågor om integration på arbetsmarknaden och vikten av språkkunskaper:

-Man riskerar att förminska frågorna om rasmismen till att handla om integration. Att människor ska lära sig språk och komma in i arbetslivet rör inte det som händer i Malmö.

Åkte till Rosengård

Luciano Astudillo (S) reagerar på att Ullenhag valde att åka till invandrartäta Rosengård:

-Attackerna har skett i hela stan. Tyvärr finns det en tendens att fokusera på Rosengård när något händer i Malmö.

Ullenhag förklarar Rosengårdsvalet med att besöket delvis varit planerat sedan tidigare.

Ska du ut på de andra ställena också där skottlossningarna faktiskt ägt rum?

-Det får vi se.

Mikael Pettersson

mikael.pettersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.