Foto: SVT

Krockar bilen – för att få ut försäkringspengar

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbedrägerier med arrangerade trafikolyckor har blivit allt vanligare och allt mer organiserat. Det hävdar Försäkringsbranchen som nu polisanmält personer i ett kriminellt nätverk som misstänks ligga bakom närmare 250 fejkade olyckor.

–  Vad vi sett de senare åren är att det blir mer systematiskt och organiserat och kopplat till kriminella nätverk, säger Mats Galvenius, vice vd på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Nyligen anmälde till exempel de stora bolagen ett kriminellt nätverk i Västsverige där ett tiotal personer misstänks ligga bakom närmare 250 arrangerade trafikolyckor. Något som de kan ha tjänat över tio miljoner kronor på.

– De köper defekta, ofta krockskadade bilar billigt på olika internetsajter. Sedan renoverar de upp bilarna så att de går att köra med och sedan krockar man de med varandra och får ut det fulla försäkringsvärdet, vilket kan vara fyra, fem gånger pengarna som de betalat för de här mer eller mindre skrotfärdiga bilarna, säger Mats Galvenius på Svensk Försäkring.

Att två släktingar krockar med varandra borde vara ganska ovanligt, men när SVT går igenom aktuella domar efter misstänkta bedrägerier hittar vi flera sådana fall.

– Det kan vara ganska svårt att upptäcka bedrägerierna. Försäkringsbolagen har ganska små möjligheter att samarbeta med varandra. Man kan bara utbyta information om man med säkerhet vet att ett annat bolag är drabbat. Det aktuella fallet vi anmält har pågått väldigt, väldigt länge och drabbat alla bolag i branschen och till slut blev det uppenbart att det här var systematiskt, säger Mats Galvenius.

En person omkom

I Storbritannien är problemet stort och kallas för ”Crash for Cash” – ”Krocka för pengar”. Där händer det också att oskyldiga i trafiken involveras genom att bedragarna framkallar krockar genom häftiga inbromsningar eller plötsliga svängar. Nyligen dömdes flera personer för att ha orsakat den första kända dödsolyckan i Storbritannien där en oskyldig bilist drabbades. Den här typen av bedrägerier har ännu inte setts i någon omfattning i Sverige, enligt Svensk Försäkring.

Försäkringsbranschen arbetar nu för att fler bedragare ska lagföras.. För alla typer av skador nekade försäkringsbolagen i Sverige ifjol utbetalningar på cirka 400 miljoner kronor efter misstänkta försäkringsbedrägerier, men det är inte alls så många ärenden som går till domstol.

– För det första har försäkringsbranschen inte varit tillräckligt duktig på att polisanmäla, man avböjer skadan och så låter man det vara. Men även när det blivit polisanmälningar är det väldigt ofta som de läggs ned. Varje enskild skada är ju relativt liten och det först när man ser systematiken i det som det blir allvarligt för branschen, säger Mats Galvenius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.