Foto: SVT/Scanpix

Kungen vill inte prisa miljöhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl Gustaf vill inte längre dela ut ett miljöpris till fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson som kämpat mot Nordkalks planer på ett kalkbrott på Gotland.

– En konstig markering av kungen, säger Alva Snis Sigtryggson.

Kung Carl Gustaf skulle under Världsnaturfonden WWF:s höstmöte på torsdagen ha delat ut priset Årets miljöhjälte  till den 18-åriga fältibiologen Alva Snis Sigtryggsson från Gotland.

Han har delat ut priset flera år tidigare, men i år har har han bestämt sig för att endast dela ut priset för bästa miljöbok ”Pandapriset”.

Kampen om kalket på Gotland

– Det är kungens beslut. Kungen brukar inte motivera vilka priser han inte delar ut, men han vill känna att han har kunskap om och kännedom om de priser han delar ut och det gör han med boken, säger hovets informationschef Bertil Ternert till SVT.

”Avstår från att ta ställning”

Alva Snis Sigtryggsson är distriktsordförande i fältbiologerna på Gotland och har kämpat mot Nordkalks planer på ett kalkbrott i Ojnareskogen. Hon är dock inte alltför brydd över att missa mötet med kungen.

– Det känns inte så farligt, men däremot är det väldigt konstigt att det är en sådan kontroversiell fråga. Det blir en konstig markering från kungen, det blir som att han tar ett beslut i stället för att bara dela ut priset, säger Alva Snis Sigtryggsson till SVT.

Vad hade du velat säga till kungen om du träffade honom?

– Jag skulle vilja bjuda in honom till skogen så han får se vad vi kämpar för. Men jag tycker inte att han är en särskilt relevant person, det finns andra mer intressanta personer att bjuda in i stället.

Kungen borde tänka om, tycker Alva Snis Sigtryggsson.

– Han har ju för vana att dela ut pris till mer generella miljökämpar som talar om hållbarhet,nu kunde han ha ha prisat någon som gör något mer konkret.

Nordkalks huvudskyddsombud Jörgen Pettersson säger till Hela Gotland att han tycker att WWF:s val att ge priset till en fältbiolog sänder fel signaler.

– De gör något som är olagligt och det skickar fel signaler till de som är yngre och ser upp till de här demonstranterna, säger han.

Enligt Bertil Ternert finns det inget som förbjuder att kungen som statschef tar ställning i politiska frågor.

– Men han avstår ofta när det gäller större kontroversiella frågor, säger han.

Priset delas ut av WWF i samarbete med sajten Minplanet.se.

Fakta

Årets miljöhjältepris

Årets Miljöhjälte är en utmaning som startades 2010 av Världsnaturfonden WWF och livsstilssajten Minplanet. Syftet är att lyfta fram personer som gör något extra för miljön och kan inspirera andra att bli lite grönare.

Juryn valde i år fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson, för hennes starka miljöengagemang.

Ur motiveringen: Hon visar vägen för framtidens generation. När hon inte är ute på hållbarhetsturné för att få unga att tänka mer medvetet, räddar hon Ojnareskogen på Gotland, läxar upp politiker och beslutsfattare på toppmötet i Rio, eller driver viktiga frågor med Fältbiologerna. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet